Minimalizam sreće nordijsku jednostavnost

Pođite sa nama danas u Norvešku, gde vas očekuje dijamant u srcu planine.

Postoji neka magnetna privlačnost u pogledu apstraktne zgrade koja slavi moderan minimalizam, koju ćemo vam danas predstaviti. Smeštena u centralnoj Norveškoj, i dizajnirana od strane A38 Arkitekter studio ova Dijamantska koliba predstavlja jedinstven dom koji vas poziva da ga posetite. Upadljiva koliba bezbrižno sedi na padinama prekrivena snegom i lako se možete uočiti čak i iz daljine. Kombinujući minimalizam sa tradicionalnim nordijskim dizajnm, koliba ima za cilj obnavljanje tradicionalnog boravka u planini ovim nesvakidašnjim planinskim domom.

Spoljašnji izgled kabine poseduje određeni geometrijski šarm. Oblikovana od tamnog drveta, stakla i metala koliba verno prikazuje dijamantski model. Još impresivniji možda od nje same je čvrst centralni stud koji nosi celokupnu težinu kolibe i omogućava joj da lebni malo iznad tla. On skulpturi ne daje sam futurističku privlačnost, već joj osigurava da bude minimalno nametljiva i ekološki funkcionalna. Ostavljajući parcelu uglavnom netaknutom, čini se da koliba levitira ako se posmatra sa strane na kojoj je nagnuta više ka zemlji, pri čemu sneg većinu vremena skriva postojeći stub.

Unutrašnjost se poklapa sa spoljašnjim prikazom minimalizma i savremenog načina gradnje. Veliki prozori i vrata obezbeđuju enterijeru sasvim dovoljno dnevne svetlosti ispunjavajući dnevnu sobu, kuhinju i spavaću sobu svežinom i prozračnošću. Zanosan, kreativan i prilagođen planeti, ovaj dijamant u planinama je nešto što se ne sreće svakog dana i zaista spektakularan prikaz ljudske umetnosti gradnje.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Povezane teme