Ledena gradnja: kulturno turistički centar od 9 kockica leda

Ovaj kulturno turistički centar u čuvenom kineskom gradu Sinsjang predstavlja nesvakidašnji projekat, odnosno skulpturu van razmera koju karakteriše čist i monumentalan volumen...

Sastavljen od devet kocki leda koje su postavljene jedna na drugu, ovaj masivni projekat napravljen je isključivo od štampanog stakla i čelika. Da budemo precizniji, noseću konstrukciju je nemoguće videti a stakleni paneli fasada su podržani velikim kablovima i minimalnim čeličnim spojevima.

Ovaj jednostavan izgled tako postaje suptilan i složen kako se približavate samoj zgradi. Tekstura staklenih fasada je sastavljena od mnoštva zamršenih prozirnih kristala leda koji filtriraju svetlost i viziju iz unutrašnjosti. Na ovaj način, kristali leda zapravo hvataju svetlost i vraćaju je, pa izgleda kao da zgrada istovremeno emituje svetlost koju prima.

Fasade hvataju svetlost neba, koja varira u zavisnosti od doba dana, godišnjeg doba i vremena. Ponekad je svetla i bela, okupana suncem, tmurna je i siva kada je oblačno vreme, a dešava se da poprimi i zamrznuti izgled odnosno teksturu mraza. Ova čudesna zgrada s vremenom stalno menja svoj izgled, pa se slobodno može reći da je u pitanju + skulptura koncipirana u skladu sa svakim uglom otkrivanja.

Sklop ledenih kocki, od kojih svaka ima oko 17 metara visine, nikada se ne percipira na isti način u zavisnosti od toga gde posetilac stoji. Od komercijalne ulice ka zapadu, gornja kocka se pomera u stranu, konzolno visi 34 m iznad zemlje da označi kraj perspektive. Sa juga, kompozicija je uravnoteženija, da se suoči sa mirnoćom jezera. Sa severa, koji je glavni pešački pristup, kocke se približavaju i formiraju vertikalni jaz od 34 metra koji poziva posetioca da uđe unutra. Gornja, ujedno i providna kocka predstavlja prozirni kristal koji “visi sa neba” i sadrži mesto kontemplacije i opuštanja.

Danju i noću, ovaj centar je svetionik koji se uzdiže iznad okolnih zgrada. Njegova svetlost privlači posetioce i stvara orijentir za ceo komšiluk. Noću su fasade potpuno osvetljene i osvetljavaju okolinu. Zgrada zrači ujednačenim sjajem koji neodoljivo upada u oči i onemogućava direktan pogled na život enterijera. Na vrhu, Ski Lounge omogućava posmatranje pejzaža od 360 stepeni.

Povezane teme