Koji građevinski materijali mogu biti štetni po naše zdravlje?

U svakoj našoj nozdrvi, nalaze se nervi koji igraju suštinsku ulogu u očuvanju našeg zdravlja...

Ovi nervi hvataju mirise i šalju informacije u mozak radi daljeg tumačenja. Zauzvrat, ovo komunicira sa centrom odgovornim za svesnu percepciju mirisa, ali i sa sistemom koji kontroliše raspoloženje i nesvesne emocije. Ukratko, ovako se stvara odbrana tela od loših (ili iritirajućih i jakih) mirisa koji bi nam na neki način mogli naškoditi.

No, ne mogu se svi zagađivači otkriti kroz ovaj sofisticirani sistem, a upravo oni mogu imati dalji pozitivan ili negativan uticaj na naše zdravlje. Istraživanja su pokazala da kvalitet vazduha ovih dana može biti prilično loš, pa čak i zabrinjavajući u mnogim zatvorenim okruženjima, gde provodimo oko 90% svog vremena.

Ovo je obično uzrokovano neadekvatnom ventilacijom prostora, spoljašnjim zagađenjem i biološkim zagađivačima. S tim u vezi, nameće se prost zaključak: postoje neki proizvodi u građevinarstvu koje treba izbegavati kad god je to moguće!

Mnogi građevinski materijali mogu da sadrže hemikalije koje mogu dovesti do kratkoročnih i dugoročnih uticaja na zdravlje. Kratkoročni uticaji mogu uključivati alergiju na kožu, iritaciju očiju i grla, kao i kijanje, dok dugoročni uticaji mogu uključivati astmu, rak i neplodnost, između mnogih drugih.

Verovali ili ne, sveobuhvatna studija je do sada identifikovala čak 55 hemikalija koje se koriste u građevinarstvu a mogu da izazovu veliku štetu po zdravlje ljudi. U nastavku teksta donosimo vam pogled na 5 najčešćih “štetočina” koje biste uvek trebali zaobilaziti u širokom luku...

« 1 2 3 4 5 »

Povezane teme