Kako napraviti Cob kuću?

Iako većina nas i dalje traži luksuzno prebivalište sa svim modernim sadržajima, trend se postepeno preusmerava prema životu u prirodi i van mreže.

Cob kuće, u našim krajevima poznate i nekada veoma popularne kao kuće od ilovače su u sebi objednile koncept modernog stanovanja, oslonjenog na tradiciju i novi umetnički dizajn oblikovanja prostora zasnovan na organskoj formi.

Zapravo ovo su kuće koje se dizajniraju poput  skulpture, gde su jedini dozvoljeni materijali i forme one prirodne, dok se dimenzije ograničavaju na, održivost i lične potrebe graditelja.

Ljudi koji žele da učine sledeći korak ka održivom životu, traže energetski efikasne opcije poput Cob kuće koje nisu skupe a i estetski izgledaju fantastično.

Cob kuće su izgrađene od gline, mešavine peska i slame, čime se kreditiraju ekološki prihvatljivi materijali u poređenju sa modernim materijalima poput cigle i maltera. Štaviše, prilikom rušenja oni se mogu reciklirati i ne zagađuju okolinu. Ako sumnjate u dugotrajnost Cob kuće , tada treba napomenuti da najstarija Cob kuća još uvek stoji nakon 10.000 godina izloženosti raznim prirodnim elementima.

Takođe, pravljenje jedne za sebe i porodicu nije neka posebna  nauka, jer ju je vrlo lako izgraditi uz osnovno znanje o konstrukciji.

Pre nego što pogledate neke od najboljih Cob kuća širom sveta, pogledajmo prednosti njihove izgradnje.

Zašto Cob kuća?

Prvo, ovakva kuća izgleda prelepo zbog slobode dizajna koju imate tokom postavljanja konstrukcije. Građevinski materijal je vrlo lako pronaći, što ga čini praktičnom opcijom.

Pogledajmo neke od glavnih prednosti izgradnje Cob kuće.

# Niska cena izgradnje

S obzirom da se materijal koji se koristi za izgradnju Cob kuće lokalno nabavlja, to je jeftina metoda gradnje stana koja će trajati godinama. Sve što vam treba je komad zemlje za podizanje građevine, a to će vas koštati gotovo jednu desetinu troškova izgradnje konvencionalnog doma.

# Zdrav enterijer

Kako je Cob kuća izgrađena od prirodnih zemljanih materijala, apsolutno je zdrava za život. Nema toksičnih emisija u poređenju s konvencionalnim zgradama koje koriste sintetičke i industrijski oblikovane materijale.

# Energetski efikasna

Glavna prednost koju ima Cob kuća je energetski efikasan dizajn. To je zbog velike toplotne mase koja održava temperaturu u zatvorenom prostoru konstantnom. To je dobra opcija za područja sa toplom klimom, jer se unutrašnja temperatura automatski reguliše bez potrebe za na primer klima uređajem.

# Fleksibilnost u izgradnji

Kućište Cob kuće je vrlo lako stvoriti na bilo koji predviđeni način, jer korisnik može ugraditi jedinstvene elemente dizajna. Takođe, građevinski materijal najčešće glina je kompatibilan sa drugim materijalima poput drveta ili kamena koji korisniku pružaju mogućnost da dodaju više strukturne čvrstoće.

# Trajna i otporna na zemljotres

Cob kuća je izuzetno izdržljiva jer je osnovni materijal za njenu strukturu prirodna rebra koja daju čvrstoći zgradu. Ekološki dom je takođe otporan na zemljotres, jer cela struktura deluje kao monolitni komad koji ne razvija pukotine kada se zemlja zatrese.

# Otporna na vremenske uslove

 Cob kuća je, izdržljiva i trajaće godinama pred vama. Nema degradacije materijala i on ostaje potpuno suv, bezobzira na kišu, sneg ili grad.

# Nema termite

Budući da se zemlja koristi kao osnovni materijal za izgradnju kuće, gotovo je u potpunosti vatrootporna i otporna na termite. Zbog toga je ovakva kuća jedna od najsigurnijih gradnji za koju se može opredeliti.

Kako izgraditi Cob kuću?

Izgradnja ovakve kuće znači stvaranje kuće od prirodnih materijala koji su dostupni u blizini u prirodi. Uostalom, trebaju vam samo pesak, slama i glina. To je veoma jednostavna i praktična opcija ako želite da izgradite ekološki prihvatljiv dom. Pogledajte video zapis u nastavku kako biste saznali više o tome kako napraviti lepu Cob kuću za sebe i porodicu.

Naravno da će vam za ovakav projekat biti neophodna pomoć i saveti profesionalaca, ali nije loše za početak informisati se i pronaći inspiraciju.

N.V.T.

Izvor HomeCrux

Povezane teme