Italijani grade bolnice od modularnih kontejnera

Trenutno, u Italiji je najkritičnije stanje zbog pandemije korona virusa. U poslednja 24 časa, 743 osobe je preminulo od COVID-19 virusa, a preko 3000 ljudi je u kritičnom stanju. Bolnice su pretrpane, a lekari i medicinsko osoblje iscrpljeni od rada. Nažalost, pandemija ne odaje utisak da će uskoro proći.

Ne bi li obezbedili što više mesta za sve zaražene, italijanske arhitekte su osmislile spasilačko rešenje za povećanje kapaciteta bolnica.

Naime, međunarodna grupa dizajnera, inženjera, medicinskih profesionalaca i vojnih stručnjaka udružila je radne snage, ne bi li što pre rešili ovaj problem. Njihov krajnji rezultat je projekat naziva CURA. Reč je o tome da su od modularnih kontejnera uspeli da u veoma kratkom roku izgrade hitne bolnice, u kojima će biti smešteni svi zaraženi koronom.

Ipak, za projekat su najviše bili zaduženi Carop Ratti i Italo Rota, jedni od najboljih arhitekata, dok je sponzor celog projekta bila UniCredit banka.

Prema rečima ovih tvoraca, kontejneri visoki 20 stopa, mogu se montirati jednako brzo poput šatora, i sasvim su sigurni poput bilo kog odeljenja intenzivne nege. Svaka jedinica ima biološku zaštitu i kapacitet da u nju stane medicinska oprema i dva pacijenta.

Prvi CURA projekat trenutno se gradi u Milanu.

S.B.

Photo: Boredpanda.com

Povezane teme