Inovativna izolacija od biorazgradivih materijala

Čileanska kompanija Rootman, razvila je novu stoprocentno prirodnu izolacija koja je neverovatno otporna na plamen...

Thermoroot, proizvod kompanije Rotman, apsorbije zvuk i omogućuje optimalne termalne performanse, a sudeći prema dizajnerima, ova biorazgradiva izolacija počinje da gori tek nakon sat vremena izloženosti požaru. U poređenju sa polistirenom, fiberglasom ili poliuretanom, koji počinju da gore nakog tri, 15 sekundi i jednog minuta, ova prirodna izolacija predstavlja pravo rešenje.

Sa ciljem stvaranja savršene termoizolacije i zaštite građevina na daleko efikasniji način, Rootman je kreirao Thermoroot, proizvod za koji kompanija tvrdi da je potpuno biorazgradiv, sastoji se od 100% prirodnih vlakana i neće štetiti prirodnom okruženju.

U suštini, ovaj brend u izolovanim komorama uzgaja nešto što njegovi inžinjeri zovu „radicular mattress“, odnosno hidroponički kultivišu seme ječma u pločama, koje, prema navodima, poseduju zahtevajuću debljinu korenja kako bi stvorili idealne površine izolacionog materijala. Proces stvaranja ove prirodne izolacije traje između 10 i 15 dana, dok kompanija Rootman ne koristi bilo kakve hemikalije, niti aditive radi stvaranja genetički modifikovanih biljaka.

Proces klijanja može biti izvršen na bilo kojoj geografskoj lokaciji ili klimatskim uslovima, a prilikom stvaranja ovog materijala koristi se minimalna količina vode, a sam proces ne ostavlja veliki karbonski otisak, ne zagađuje okolinu, niti je potrebno seći drveće. U slučaju požara, zelena izolacija nudi čitavih sat vremena pre nego što i ona počne da popušta pod plamenom.

Thermoroot u potpunosti može zameniti konvencionalne izolacione materijale nalik mineralnoj vuni, polistirenu ili poliuretanu, termalno i akustično izolujući podove, plafone ili zidove. Prema izvorima bliskim kompaniji, saznali smo da Rootman radi na tome da tržištu ponudi efektivne alternative za skupocene prirodne i sintetičke izolatore, koji mogu oštetiti zdravlje korisnika i životno okruženje.

N.Đ.

Izvor: Inhibitat

Povezane teme