Impresivna izgradnja botaničke bašte na rudarskom području

Ovaj originalan projekat je pokrenut sa ambicioznim ciljem transformacije nekadašnjeg rudarskog područja u pejzažni park...

Ali, ono što je još zanimljivije u vezi ovog velelepnog kineskog kompleksa jeste da on u sebi sadrži i građevinsku infrastrukturu koja se može koristiti za istraživanje prirodnih ekosistema, i koja istovremeno ljudima nudi pristup i sve potrebne informacije o prirodnom svetu oko nas. Tako se s punim pravom može reći da je stvaranjem ove grandiozne botaničke bašte zapravo stvoren ne samo jedan originalan pejzažni park, već i centralni ulazni objekat koji obuhvata muzej prirode, upravni objekat, tri plastenika i restoran.

Izgradnja ovih staklenika zahtevala je udruživanje tehničkog znanja u oblastima energetskog dizajna, toplotnih performansi, strukturalnog integriteta i zastakljivanja, kao i montaže i logistike. Sa slobodnim rasponom od preko 90 metara, najšira od tri kupole je jedna od najvećih takvih drvenih rešetkastih struktura širom sveta. Sve tri kupole sastoje se od dvostruko zakrivljenih lameliranih drvenih greda, koje su raspoređene u dva ili tri sloja koji se ukrštaju.

Kupole su zastakljene dvostruko zakrivljenim staklima, od kojih neke uključuju prozore koji se mogu otvoriti. Glavne grede drvenih konstrukcija koje odozgo liče na školjke, su čvrsto skupljene zajedno na severnoj strani baze i lepezasto se šire prema jugu, stvarajući strukturalno raznoliku oblast koja optimizuje solarni dobitak.

Ulazna zgrada, kojoj se sa prilaznog puta pristupa preko velikog dvorišta, vodi posetioce otvorenim stepeništem koje prolazi kroz kružni otvor u ploči na ogromnu krovnu terasu, sa koje mogu da posmatraju ceo park, dok konzolna platforma koja se uzdiže iznad površine vode usmerava posetioce ka tri staklenika u botaničkim baštama.

Istraživački centar sadrži laboratorije, studije, poslovne zgrade, radionice, sale za sastanke, sale za predavanja i biblioteku i podeljen je na više paviljona različitih veličina, koji su povezani zajedničkim blokom za povezivanje na nivou prizemlja.

Skulpturalna artikulacija celokupnog koncepta zasnovana je na tradicionalnim kineskim drvenim krovnim konstrukcijama, koje pokušava da opravda reinterpretacijom njihove strukturne i geometrijske logike. Restoran i čajdžinica su savršen primer primene principa naslaganih i isprepletenih nosivih slojeva, stvaranja stepenica i razmera dodavanjem ili uklanjanjem slojeva blizu nosača ili ivica i igranja proporcionalnim odnosima između strukture i prostora.

photo: CreatAR

Povezane teme