Gradnja u svim nijansama plave: novi stambeni kompleks na neobičnom mestu

Boje jezera i talasi vode oblikuju kuće poput kamena koje je dizajnirao arhitekta Marko Kazamonti.

Na obalama jezera Maggiore, na severnoj tački spajanja grada sa jezerskim pejzažom povezanim sa brdima iza, nalazi se oblast koju je nekada zauzimalo sedište keramičke kompanije koja je značajno formirala industrijsku i kulturnu tradiciju regiona. Upravo ovo područje, koje je na južnom frontu otvoreno prema jezeru, sada zauzima novi stambeni projekat koji predviđa njegovu transformaciju u stambenu oblast.

Projekat, s osvrtom na postojeće urbano tkivo formirano šarama šahovnice, dvorišnim zgradama i izolovanim kućama, ima za cilj da stvori potpuno novi i drugačiji urbani ambijent. Gledano u celini, zgrade imaju oblik kamenja koje je isklesalo jezero. Tako izrezane i oblikovane, dodatno su ukrašene i prelivene upotrebom granita i Blue Laveno keramike.

Dvadeset i šest stambenih jedinica veličine od 50 do 130 kvadratnih metara, prostiru se na ukupnoj površini od 2.400 kvadratnih metara. Ono što je najspecifičnije za ovaj kompleks svakako jeste njegova skulpturalna forma i hromatski prelivajući (te gotovo plastični) izgled, koji je u direktnom dijalogu sa nijansama neba i jezera koje se u njemu ogledaju.

Slobodno se može reći kako je ovaj projekat svojevrsan omaž toj nepogrešivoj plavoj boji koja podseća na istoriju Lavena, centra poznatog po proizvodnji italijanske keramike. U ovom slučaju, keramika je napravljena posebno za projekat koji je zahtevao više od godinu dana istraživanja i šest meseci testiranja pre nego što se dođe do sertifikovanog proizvoda.

Zahvaljujući tom mukotrpnom radu sada imamo priliku da uživamo u unikatnih sedam nijansi boja dobijenih sa zanatski emajliranom završnom obradom. A zahvaljujući pametno osmišljenim idejama, tamo gde je ranije postojala industrijska zona, sada postoji stambeni kompleks sa zelenilom i futurističkim dizajnom.

photo: archea

Povezane teme