Gradnja stambenog kompleksa promoviše lepotu jeftinih materijala

Više slika

Više slika

Kolika je uloga jeftinijeg građevinskog materijala u novim arhitektonskim projektima?

Sudeći po najnovijem projektu arhitektonskog studija BIG, jeftini materijali će u budućnosti igrati veliku ulogu u izgradnji novih urbanih naselja. Tačnije, reč je o novom modularnom stambenom kompleksu koji je zamišljen kao deo glavnog plana za izgradnju naselja na severu Danske.

U srcu imanja, grupa od šest zgrada (visine od jednog do četiri sprata) obuhvata ribnjak i zelenu stazu za šetanje. Zamišljen kao neka vrsta poroznog zida, ovaj jedinstveni projekat je sastavljen od čak 93 stambene jedinice koje su složene tako da formiraju prepoznatljiv karirani uzorak.

Veštačko jezero koje se nalazi na imanju ne predstavlja samo mirno mesto za odmor i relaksaciju, već ujedno upravlja i oticanjem otpadnih voda usmeravajući tok ka kanalima integrisanim u lokaciju. Ribnjak, s druge strane, ostaje povezan sa lokalnim sistemom postrojenja za vodu koji sakuplja i reciklira vodu za čitavo novo naselje.

Sa prostranim unutrašnjim prostorima, prozorima od poda do plafona i po jednom spoljnom terasom u svakoj kući, projekat se sastoji od tri različite vrste jedinica - studija, višesobnih stanova i gradskih kuća.

Drvo i beton svetlih boja čine primarne materijale za enterijere i eksterijere, dajući projektu minimalistički a opet i potpuno svež izgled. Stambene jedinice se dalje protežu u zeleni pejzaž - kako vizuelno, tako i fizički - stvarajući prostore za okupljanje i društvenu interakciju među stanovnicima naselja.

Obdaren najvećim počastima grada zbog svog izvanrednog arhitektonskog kvaliteta, ovaj inovativni stambeni kompleks podstiče modularnu izgradnju sa jeftinim materijalima a istovremeno aktivira život postojećeg urbanog naselja.

Povezane teme

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.

03.05.2024 Gradnja

Podovi dekorisani u šahovskom stilu

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju...

29.04.2024 Gradnja

Čarolija Selfi mostića: nova atrakcija u blizini Kule Beograd

Ova nova atrakcija na području Kule Beograd predstavlja magnet za sve posetioce koji žele da dožive jedinstveno iskustvo uživanja uz reku.

26.04.2024 Gradnja

7 saveta za bezbedne električne instalacije

Loši poslovi renoviranja mogu predstavljati pravu zbrku i uneti nesigurnost u vaš dom, ali problemi sa električnim instalacijama mogu doći kao ozbiljan zdravstveni i bezbednosni ri...

23.04.2024 Gradnja

Bakar kao materijal budućnosti

Bakar ima beskrajne fizičke, hemijske i mehaničke osobine i kao rezultat toga, nalazi se u različitim poljima dizajna i arhitekture.

22.04.2024 Gradnja

Zamena dotrajale stolarije smanjuje račune za struju

Pored racionalizacije korišćenja električnih uređaja u domaćinstvu, najbolji i najefikasniji način da umanjite račune za struju u svom domu je zamena stolarije, a proleće i leto su...

18.04.2024 Gradnja

Ovako će izgledati park i podzemna garaža kod renoviranog hotela Bristol

Sa luksuznom podzemnom garažom, preuređenim parkom i bogatim sadržajima, ova revitalizacija obećava da će postati novo srce ovog dela Beograda.

12.04.2024 Gradnja

Novi Beograd dobija novi Nacionalni Bokserski Centar

Nacionalni bokserski centar naći će svoje mesto iza stambenih blokova u Ulici Ivana Ribara, nedaleko od tramvajske okretnice, na prostranoj parceli od oko 22.000 m2.

09.04.2024 Gradnja

Zelene inovacije u keramičkim oblogama: put ka održivim prostorima

Za razliku od mnogih drugih opcija za podne i zidne obloge, keramičke pločice visokog kvaliteta mogu izdržati šetnju, odolevati mrljama i trajati decenijama uz minimalno održavanje...

03.04.2024 Gradnja

Futuristička gradnja vredna pažnje: aerodrom u obliku ptice

Aerodrom Lišui se smatra "šumskim gradom" jugozapadne provincije Džeđijang, poznat po svojoj bujnoj vegetaciji i prelepim dolinama.

31.03.2024 Gradnja

Inovativni akustični apsorber visokih performansi izrađen od recikliranih materijala

Ovo remek-delo akustične tehnologije visokih performansi ne samo da apsorbuje zvuk, već takođe uklapa estetiku prirodnog sveta u svaku prostoriju u kojoj se nađe.