Gradnja koja prati potrebe biljnog i životinjskog sveta

Rezervat za kornjače i divlje životinje Khor Kalba obuhvata skup zaobljenih građevinskih oblika koji stvaraju utočište za rehabilitaciju kornjača i negovanje ugroženih ptica.

Ovaj zanimljivi kompleks takođe obezbeđuje edukaciju i posebne sadržaje za posetioce kako bi se povećala ekološka svest i angažovanje u programima očuvanja. On će oživeti ekološki značaj kritičnog posla i služiće kao operativna baza za istraživanje i praćenje prirodnih resursa zaštićenog rezervata kao i šireg područja istočne obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sedam međusobno povezanih struktura stvaraju centar za posetioce, sa terasom i panoramskim pogledom na mangrove šume i udaljene planine. Sadržaji uključuju akvarijume, izložbene prostore, delove za posetioce, kancelarije za osoblje, veterinarske objekte, učionice, prodavnice suvenira i kafić. Pažljivo uređena staza u prirodi podstiče posetioce da istraže bogati svet rezervata autohtonih mangrovih šuma, muljevitih površina i vrsta koje se tu nalaze uključujući kornjače, raže, gazele i retke arapske vodene ribe.

Geometrija građevina inspirisana je egzoskeletima ježeva i namerno odražava one iz Geološkog muzeja Buhais, sa kojim rezervat sarađuje. Pomenute strukture su projektovane kao montažne betonske konstrukcije kako bi se minimiziralo oštećenje postojećeg terena, sa betonskim temeljima koji su jednostavni robusni diskovi, podignuti da ih zaštite na ovoj lokaciji.

Modularne zgrade pozivaju pejzaž u prostore, koristeći uokvirene panoramske poglede i zrake prirodnog svetla odozgo. Obložene su segmentima belog prefabrikovanog betona koji se odnosi na školjke koje se nalaze na lokalnoj obali i stvaraju suptilne varijacije svetlosti i teksture. Niz čeličnih rebara naglašava skulpturalne konzolne forme i upotpunjuje ovaj robusni sistem obloga, koji je i sam dizajniran da izdrži nemilosrdne obalne uslove lokacije.

Posetioci prilaze poluzatvorenoj rebrastoj podlozi koja služi kao prostor za orijentaciju i ima zastakljene otvore usmerene ka ključnim pogledima. Paleta svetlih primorskih tonova omekšava unutrašnjost koju osvetljavaju svetlarnici.

Povezane teme