Gradnja koja poštuje prirodu: neverovatna kućica na drvetu oduševljava svojim jedinstvenim dizajnom

Više slika

Više slika

Kućice na drvetu su čarobna mesta koja mnogi od nas povezuju sa bezbrižnim detinjstvom i avanturama u prirodi.

Ali, osim što su zabavne, one imaju mnogo prednosti i mogu biti dobra alternativa standardnim kućama. Pre svega, kućice na drvetu pružaju nam jedinstveno iskustvo boravka u prirodi. One nas povezuju sa prirodom i omogućavaju nam da se opustimo i uživamo u mirnom okruženju. Osim toga, boravak u kućici na drvetu može imati i terapeutski efekat na nas, s obzirom na to da se smirujemo i usporavamo na taj način.

Kućice na drvetu takođe mogu biti korisne kao privremeno ili trajno rešenje za smeštaj. Na primer, možete sagraditi jednu kao vikendicu u prirodi ili kao mesto za odmor i opuštanje. Osim toga, kućice na drvetu su odličan način da se učimo samoodrživosti i održivosti, pošto ih možemo sagraditi koristeći materijale iz prirode, poput drveta i kamenja.

Pored toga, boravak u kućici na drvetu nam pruža priliku da se bolje upoznamo sa prirodom i naučimo kako da se brinemo o njoj. Možemo posmatrati životinje i biljke u njihovom prirodnom okruženju, kao i da se upoznamo sa različitim biljnim i životinjskim vrstama.

Kućica u koju vas danas vodimo smeštena je na privatnom imanju, tačnije prelepom pašnjaku punom ovčica. Nesvakidašnja zgrada se sastoji od dve nezavisno usidrene drvene platforme, dok je prozirna obloga okačena sa plafona tako da savršeno prijanja na suptilni drveni prsten. Objektu se pristupa preko stepenica koje se spuštaju nadole i to zahvaljujući steni koja je okačena na tanku sajlu.

Projekat je zasnovan samo na jednostavnoj skici i rasporedu stabala, tako da je konačni izgled u velikoj meri određen tokom samog procesa izgradnje. Svako može posetiti kućicu na drvetu nakon što se dogovori sa vlasnikom, dok je godišnja radionica predviđena kao važan deo projekta. Manifestacija na kojoj svi posetioci kućice na drvetu mogu da se okupe i posade svoje drvo, održavaće se jednom ili dva puta godišnje.

Ovo dešavanje trebalo bi da se odvija u neposrednoj blizini kućice na drvetu i trebalo bi da pomogne da se obnovi obližnji drvored ili da se stvori neka druga vrsta karakterističnog elementa pejzaža. Tako će ljudi prestati da budu samo posetioci mesta, već će postati aktivni deo njegovog stvaranja.

Povezane teme

06.02.2024 Gradnja

Funkcionalni i otporni na vlagu: ovo su najbolji podni materijali za vaš podrum

Od vinil-daske za sofisticirani izgled do keramičkih pločica za vešeraj, saznajte koje vrste podova najbolje zadovoljavaju potrebe podrumskog prostora.

03.02.2024 Gradnja

Prirodni kamen ili kameni furnir - šta odabrati?

Oba materijala donose neospornu estetiku i funkcionalnost kako eksterijerima, tako i enterijerima, ali različite prednosti i nedostaci često čine odluku o tome koji od njih odabrat...

02.02.2024 Gradnja

Nikad svetlija budućnost Beogradskog sajma: evo kako će izgledati obnovljena Hala 1!

Slobodno možemo reći da će čuvena Hala 1 Beogradskog sajma u narednom periodu doživeti spektakularnu transformaciju.

31.01.2024 Gradnja

Transformacija kore krompira u održivu dasku budućnosti

Svojim inovativnim pristupom, dizajneri koji stoje iza projekta Chips Board koriste otpadne kore krompira kako bi razvili ekološku alternativu jednokratnim materijalima poput medij...

28.01.2024 Gradnja

Brisolej: efektan ukras ali i važan element pasivne arhitekture

U savremenoj arhitekturi brisoleji čine veoma važan element pasivne arhitekture - arhitekture koja je ekološka, koristi prirodne načine da sačuva energiju ili smanji njenu potrošnj...

25.01.2024 Gradnja

10 najboljih opcija za podne obloge u vašoj kuhinji

Raznovrsnost prelepih materijala, opcija i dostupnih stilova, mogu da učine izbor kuhinjskih podova potpuno neodoljivim iskustvom.

22.01.2024 Gradnja

Napreduje izgradnja Nacionalnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu

Velika dvorana, s kapacitetom od 1450 mesta, planirana je kao multifunkcionalni prostor sa sadržajima poput loža na drugom spratu, medicinskog bloka, teretane i svlačionica.

19.01.2024 Gradnja

Ne ignorišite ovih 5 opasnih električnih kvarova u domu

Bilo koju, pa i najmanju nepravilnost u radi vaših električnih uređaja ne bi trebalo ignorisati.

16.01.2024 Gradnja

Čarolija drvenih plafona: stvaranje elegantnog i prirodnog ambijenta u vašem domu

Postoji mnogo zanimljivih ideja za implementaciju drvenih plafona u enterijeru, a svaka prostorija može postati istaknuta njegovim dizajnom i dekorativnim kvalitetom.

13.01.2024 Gradnja

Dizajn plafona: dodavanje ličnosti vašem prostoru

Plafon je često zanemaren element u dizajnu sobe, ali može biti odlična prilika da svom prostoru dodate malo onog posebnog šmeka.

10.01.2024 Gradnja

Otkrijte moć i lepotu drvenih obloga i panela

Oblaganje zidova drvenim panelima danas ima potencijal ne samo za estetsko poboljšanje, već i za unapređenje životnog prostora, pružajući savremenom čoveku luksuzan izgled i jednos...