Gradnja koja omogućava pogled na zvezdano nebo

Četiri autonomne vikendice biće izgrađene na parceli u oblasti Oia na ostrvu Santorini u Grčkoj, a mi vas danas vodimo upravo na ovo nezaboravno mesto...

Želimo da osetite topao vazduh i lepotu nepreglednog morskog prostranstva koju daruje ovo nevereovatno ostrvo u južnom Egejskom moru. Za sve one koji možda nisu upoznati sa istorijom ove prirodne oaze iz snova, u pitanju je najveće ostrvo malog kružnog arhipelaga, koje zapravo predstavlja ostatak vulkanske kaldere.

Osnovni ciljevi ovog projekta su zaštita od severozapadnih vetrova, fantastičan pogled na more i mediteranski vulkanski pejzaž, kao i ostvarivanje privatnosti među stanovnicima. Kamenita parcela je okrenuta ka severu i izložena je jakim severozapadnim vetrovima koji vladaju u okolini.

Kao što smo rekli, cilj dizajna je bio da se kroz podelu glavnog volumena zgrade na manje građevine stvori veći broj otvorenih prostora zaštićenih od vetrova, ali sa pogledom na more i okolni pejzaž. Kubične kuće prate padinu parcele, stvarajući naselje koje liči na ona tradicionalna naselja koja se nalaze na ovom ostrvu. Čitav kompleks sastoji se od osam monolitnih volumena pravougaonog oblika sa lučnim plafonima, privatnim dvorištima, bazenima i poluotvorenim prostorima.

Stambena jedinica se sastoji od dva glavna volumena: u jednom se nalazi dnevni boravak i kuhinja, a u drugom se glavna spavaća soba, kupatilo i sporedna spavaća soba na gornjem spratu. Kockaste kućice prate bazeni koji, osim užitka, doprinose i ventilaciji i hlađenju kompleksa zgrada.

Konstrukcija je izvedena od lokalnog kamenog zida i lučnih plafona, dok proces gradnje uključuje i tradicionalne drvene okvire i pergole. Da bi pejzaž dobio onaj poseban, magični osećaj, na imanju parcele biće zasađeno lokalno nisko mediteransko rastinje i nekoliko palmi.

Uostalom, ima li lepšeg načina da utonete u san od pogleda na noćno zvezdano nebo?

photo: iraisynn attinom

Povezane teme