Gradnja kao vizija budućnosti: hoteli sa visećim vrtovima

Predstavljamo vam ideju za izgradnju hotela sačinjenog od naslaganih horizontalnih blokova na kojima se nalaze biljke...

Smešten na ostrvu Hainan u južnoj Kini, 160 metara visok Sanya Horizons će se pohvaliti „visećim vrtovima“ u kojima će gosti uživati tokom celog dana. Ovo tropsko odmaralište će takođe imati jedan od najvećih (takozvanih beskonačnih) bazena na svetu i gotovo nebesku baštu postavljenu čak 75 metara iznad zemlje.

Da budemo precizniji, arhitektonski studio Ole Scheeren projektuje zgradu koja će uključivati dva hotela kombinovana u jednu veliku strukturu, pa će na taj način ostatak lokacije ostati gotovo netaknut i dodatno naglasiti lepotu okolnog prirodnog pejzaža.

Umesto da se prave par odvojenih kula, hoteli su naslagani jedan na drugi, čime zauzimaju manji otisak i oslobađaju velike delove prirodnog pejzaža na tlu. Ovaj strateški manevar omogućava kombinovanu strukturalnu i ekološki efikasniju gradnju, koja će ujedno postati nezaboravna silueta kineskog ostrva.

Podignuti iznad zastakljenog ulaznog podijuma, šest naslaganih blokova biće zakrivljeni prema pogledu na okean. Biljke će prekriti krovove svakog bloka kako bi se stvorio efekat visećih vrtova, dok će nebeska bašta biti kreirana unutar otvora u zasebnom volumenu zgrade.

Najvažnije je naglasiti da će sve sobe imati pogled na more i svoju privatnu terasu, te da će neke od njih imati i svoje privatne bazene. Glavni bazen sa beskonačnim iviciama biće postavljen unutar konzolne strukture širine 153 metara.

Fasade zgrade će se sastojati od šestougaone mreže udubljenih balkona i šetališta, što će pomoći u smanjenju energetskih potreba zgrade. Horizontalni otvori će smanjiti uticaj vetra na konstrukciju građevine, dok su unutrašnji rasporedi dizajnirani da olakšaju unakrsnu ventilaciju.

Ovaj nesvakidašnji hotelski projekat bi trebao da bude završen 2026. godine a arhitektonski studio je izabrao baš Kinu za svoj budući projekat jer (kako kažu zvaničnici) ovaj kontinent ima izvesnu neustrašivost i viziju za budućnost.

izvor: dezeen

Povezane teme