Francuski umetnički kompleks osvaja svojim ekcentričnim dizajnom

Luma je impresivan muzej i umetnički kompleks u francuskom gradu Arl koji oduševljava svojim ekscentričnim dizajnom.

Slobodno možemo reći da je Luma jedinstveno okruženje koje nejasno spaja arhitekturu, umetnost, prirodu i dizajn. To je plod višegodišnjeg eksperimentisanja i doživotne posvećenosti umetnicima i zdravoj životnoj sredini. Ukratko, ova zgrada predstavlja odnos arhitekata prema umetnosti ali i prirodi kao večitoj inspiraciji.

Ono što najviše impresionira u vezi ove građevine jeste njena uvrnuta, talasasta geometrija sastavljena od čak 11.000 panela od nerđajućeg čelika. Ovakva definicija pomaže zgradi da se hrabro izdvoji iz skromne strukture grada. Dvanaest spratova krunisano je prelepom kulom - tornjem čiji je jedan deo projektovan kao izdvojena metalna polovina. Ovaj toranj biće domaćin izložbenih galerija, istraživačkih i arhivskih seminara ali i brojnih kreativnih radionica.

Unutrašnjost kompleksa stacionirana je oko stepeništa sa dvostrukom spiralom i par cevastih tobogana koji se zavijaju nadole kako bi se suprotstavili jedan drugome preko visokog atrijuma. Ako pogledate cilindričnu prazninu u njihovom centru, videćete sebe kako se reflektujete u pokretnom ogledalu.

Unutrašnjost Luma muzeja je stacionirana oko velikog spiralnog stepeništaphoto: Sharon Tzarfati

Stepenice i tobogani su deo uzlaznog vrtloga od kamena i čelika koji se, izbijajući kroz stakleni bubanj koji zatvara atrijum, spajaju u zgužvanu i blistavu kulu, vidljivu izdaleka širom okolnih ravnica. Ovaj deo kompleksa zapravo predstavlja svojevrstan omaž nekadašnjem lokalnom umetniku iz Arla - čuvenom Vinsentu van Gogu i njegovim evokacijama svetlosti.

Sa ove tačke muzeja možete pronaći put do nekih galerija smeštenih oko kule, ili do šarmantnog kafića gde vas dočekuju zidovi prekriveni panelima od pulpa suncokreta i tapiserija duga deset metara koja je tkana i obojena prirodnim materijalima iz bioregiona Kamarge. Ukoliko vam to nije previše zanimljivo, možete se podići do vrha kule, gde se pred vama pruža panorama Arla i njegovog rimskog amfiteatra, široke reke Rone i dalekih horizonata ravnica i planina.

Na kraju, uvek možete otići i do kampusa gde je prostor nekadašnjih železničkih radionica pretvoren u mesta za stvaranje i izlaganje umetnosti: ateljee, izložbene i performansne prostore, rezidencije umetnika i ono što se opisuje kao „prijateljski restoran, koji nudi tradicionalnu i izdašnu hranu pripremljenu od svežih sezonskih proizvoda“.

U jednoj od starih železničkih zgrada nalaze se dela Ateljea Luma - laboratorija za dizajn i istraživanje koja razvija lokalna rešenja za ekološku, ekonomsku i društvenu tranziciju. Na ovom mestu se pirinčana slama, koštice maslina, alge i slično pretvaraju u prototip materijala koji se dalje koristi kako u procesu gradnje, tako i u procesu izrade nameštaja.

Muzej umetnosti Luma je dokaz da geomterija predstavlja večitu inspiraciju arhitektamaphoto: Sharon Tzarfati

Povezane teme

05.06.2024 Gradnja

Počela rekonstrukcija Svetosavskog platoa na Vračaru

Otkrivamo vam sve detalje u vezi sa rekonstrukcijom platoa ispred Hrama Svetog Save na Vračaru

02.06.2024 Gradnja

Multifunkcionalni 3D materijal nove generacije

Wood-Skin je nalik tkivu, fleksibilan kao vlakno, ali čvrst kao drvo, kreiran od najlonske podloge i trougaonih oblikovanih ploča.

30.05.2024 Gradnja

Činjenice o montažnim kućama

Njihova jednostavnost, brzina i cena izgradnje, doprinose tome da montažne kuće imaju znatne prednosti u odnosu na tradicionalne vidove gradnje.

27.05.2024 Gradnja

Vinilni podovi sa efektom pločica

Ova svestrana podna opcija imitira izgled keramičkih ili kamenih pločica, i pruža izdržljivost i jednostavnost održavanja po kojima je vinil poznat.

24.05.2024 Gradnja

Vertikalna šuma: revolucionarni koncept gradnje koji spaja ljude i prirodu

Vertikalna šuma je prototip zgrade za novi format arhitektonskog biodiverziteta koji se fokusira ne samo na ljudska bića već i na odnos između ljudi i drugih živih vrsta.

21.05.2024 Gradnja

Početak radova na spajanju Bulevara umetnosti i Bulevara Crvene armije

Ovaj projekat će povezati Bulevar umetnosti i Bulevar Crvene armije ispod železničke pruge, sa planiranim završetkom u avgustu 2025. godine.

18.05.2024 Gradnja

Materijali budućnosti: šindre, skale i kamene fasade

Rad jednog od najznačajnijih dizajnera u savremenoj arhitekturi, Kenga Kume se nadograđuje na nasleđe japanskog zanatstva dok istovremeno preispituje način na koji koristimo materi...

15.05.2024 Gradnja

Pasivne kuće - čuvaju okolinu

U poređenju s tradicionalno izgrađenim novim kućama, potreba za grejanjem u pasivnoj kući je i do 75% niža i dobija se iz obnovljivih izvora energije, kao što je solarna.

12.05.2024 Gradnja

Sve prednosti kamena kao građevinskog materijala

Od drevnih spomenika do modernih arhitektonskih čuda, kamen i dalje ostaje popularan izbor za građevinske projekte širom sveta. Njegova prirodna lepota i prirodna snaga čine ga ide...

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.