Fasada od cigle sa uzorkom definisala kuću u Vijetnamu

Green Concept studio je nedavno završio projekat na kući koja nosi naziv House 45, u Vijetnamu.

Stambeni objekat smešten je u malenoj uličici na svega 50 kvadratnih metara zemljišta, ali se proteže na izvanrednih 3 sprata. Porodična kuća planski je dobro izvedena da svaki nivo bude dovoljno ispunjen svetlošću, a objedinjuje tri spavaće sobe, dnevnu sobu, kuhinju i malo igralište za decu.

Budući da se kuća nalazi na vrlo maloj parceli, vlasnici su od studija zatražili da svaki milimetar njihovog novog doma prilagodi potrebama porodice. S toga prvi nivo sadrži otvoren prostor u kom su dnevna doba i kuhinja, gde deca roditeljima stalno mogu da budu u vidokrugu. Osim toga vlasnici su tražili prozračan, uredan i minimalistički ispunjen prostor kao i dobru ventilaciju.

U tom pogledu kombinovano je mnoštvo biljaka sa crvenom opekom i cementnim zidom sa spoljne strane. Tako je dobijena rustična spoljašnjost koja parira toploj unutrašnjosti kojim preovladava drvo. Zidovi u enterijeru su prekrečeni u belo kako bi prostor bio vizuelno širi, a prisustvo drveta je ublažilo tu belinu. Prednja fasada kuće je ono najkarakterističnije u celoj priči oko gradnje ove kuće.

Upotreba cigle stvorila je prepoznatljivu i upečatljivu fasadu sa uzorkom u maloj uličici, golicajući maštu svakog ko kroz nju prođe šta li se krije iza takve fasade.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Povezane teme