Eksperimentalni projekat pruža novi pogled na koncept zajedničkog stanovanja

Samo nekoliko kilometara od centra Denvera, ovaj eksperimentalni projekat pruža jedan sasvim novi pogled na koncept zajedničkog stanovanja.

U pitanju je projekat kompanije Productora koji pruža centralno locirano, jeftino stanovanje za parove ili pojedince dok se istovremeno integriše sa okolnim prigradskim kontekstom. Parcela je podeljena na dva jednaka dela od kojih svaki može da primi glavnu kuću i pomoćnu stambenu jedinicu.

Stvoreno je ukupno osam jedinica i to organizovanjem svake prednje kuće u tri studija, koji dolaze zajedno sa kupatilom i čajnom kuhinjom, kao i pristupom velikom zajedničkom životnom prostoru.

Projekat potvrđuje kako veće porodične rezidencije u dobro lociranom susedstvu često dele cimeri i prijatelji, pa je u skladu sa tim i dizajniran da zadovolji te specifične potrebe. Integrišući zajedničku kuhinju i dnevni boravak, prostore za pranje veša i popločane spoljašnje površine, projekat postavlja suptilnu ravnotežu između potrebe za privatnošću i mogućnosti društvene interakcije.

Projekat je izgrađen sa prilično ograničenim budžetom, korišćenjem ekonomičnih građevinskih materijala i standardnih rešenja. Zapremine kosih krovova su obložene metalnim krovom sa stojećim šavom u upečatljivoj plavoj boji, i fasadom od dasaka i letvica sa različitim vertikalnim intervalima i tonovima plave boje.

Čak i u okviru ograničenog budžeta, arhitektura stvara velikodušan i prostran osećaj. Prednje kuće imaju ulazne prostore dvostruke visine, a zajednička kuhinja i dnevni boravak imaju velike zastakljene površine za interakciju jedna s drugom.

Sobe smeštene na gornjim spratovima ujedno koriste prednost kosog krova koji stvara dnevne prostore sa visokim plafonima i međuspratni prostor do kog se može doći pomoću merdevina. Lepo, korisno, a pre svega izuzetno praktično rešenje i jedan sasvim novi pogled na koncept zajedničkog stanovanja, zar ne?

photo: Onnis Luque

Povezane teme