Londonski dizajneri, Roen Minkli i Robert Nikoli, koriste kore od krompira koje bi se inače bacile, kako bi kreirali ekološku alternativu jednokratnim materijalima kao što su medijapan ili iverica...
Šokirani uticajem na prirodno okruženje i životnim vekom mnogih materijala koji se koriste samo jednom, dizajneri su se odlučili da razviju materijal koji, ako bi se bacio na isti način, ne bi imao isti negativni uticaj na naš ekosistem.
Chip[s] Board je naziv njihovog projekta, a osmišljen je kao igra reči. Novi materijal je biorazgradiv posle svoje upotrebe, a za razliku od medijapana, ne sadrži formaldehid ili druge toksine i hemikalije. Medijapan je u svakom slučaju korisni materijal, ali je jako štetan po naše okruženje, jer se ne može reciklirati.
Dizajneri veruju da cirkularna ekonomija mora biti početna tačka kada se dizajnira bilo koji novi proizvod ili materijal. Oni su želeli da u jednom projektu kombinuju problem otpadnog materijala i bačene hrane – čak trećina proizvedene hrane završava u kantama za otpatke. Rezultat je održiva zamena za drvo napravljena od kore krompira koja potiče iz industrije koja se bavi njegovom preradom.
Zbog ovog izuma, dizajneri su dobili prestižne nagrade, a njihov rad je prepoznat zbog svog značaja na globalnom nivou.
Nakon sakupljanja kore od proizvođača, oni koru krompira propuštaju kroz brojne procese obrade kako bi kreirali vezivni agens koji se može naneti na njihova vlakna, koja uključuju koru krompira, bambus, reciklirano drvo ili pivski hmelj.
Potom, oni to koriste kako bi kreirali materijal uz pomoć tople prese, kojim ga transformišu u dasku koja se može preraditi i postati deo brojnih drugih proizvoda, poput nameštaja ili građevinskih materijala. Kada dođe do kraja svog životnog veka, njihov proizvod se može poslati industrijskim proizvođačima đubriva, kako bi bio biorazgrađen i pretvoren u dodatak za bašte.
Minkli i Nikoli su već podneli zahtev za patentiranje svog proizvodnog procesa, ali dok se on ne završi, nisu u mogućnosti da sa nama podele mnogo detalja o njegovoj kreaciji. Ipak, oni su rekli da proces formiranja i presovanja replikuje uslove u kojima se proizvodi medijapan, sa izostankom toksičnih lepkova na bazi formaldehida.
Dinamični duo uspeo je da razvije snažne i upotrebljive daske, uz pomoć Grega Kupera koji ima iskustvo u biohemiji, a pomogao im je da eksperimentišu sa svakim kreiranim blokom, prefinjujući istovremeno svaki od njih, sve dok nije postao dovoljno dobar za komercijalnu proizvodnju.
Dizajneri se takođe bave razvojem drugih održivih materijala, sa fokusom na bioplastiku koja je probudila mnogo interesovanja u modnoj industriji. Osim toga, zaintrigirani upotrebljivošću kore krompira, dizajneri Simone Karoni, Paolo Stefano Đentile i Petro Gaeli, kreirali su ekološko pakovanje za pomfrit, napravljeno upravo od nje, kao održivu alternativu papiru.
Sa pakovanjem koje je napravljeno u celosti od kore krompira, ono je u potpunosti biorazgradivo, i na kraju svog životnog veka postaje đubrivo za biljke ili deo hrane za životinje, baš kao što to čine ekološke ploče Minklija i Nikolija.
N.Đ.
Izvor Dezeen