Eko rešenje u vidu materijala za gradnju od plastičnog otpada

Građevinska industrija u najvećoj meri doprinosi zagađenju planete.

Ovo predstavlja zabrinjavaju realnost širom sveta. Poslednjih nekoliko godina bili smo svedoci različitih inovacija na polju reciklirane plastike od okeanskog otpada, što je donelo veliko rasterećenje degradirajućem okruženju. Međutim, mora još mnogo toga da se uradi u ovom smeru.

Dobre vesti nam stižu iz Indije. Kompanija pod nazivom Rhino Machines je razvila održiv alternativni materijal koji se može koristiti u građevinskoj industriji. Ova kompanija je sarađivala sa arhitektonskom firmom R + D Studio na stvaranju opeka od otpadnog materijala. Ideja je bila da se zamene standardne crvene cigle koje se pretežno koriste pri građevini u Indiji, i opšte su prisutne na njenom tržištu.

Novostvorene cigle su napravljene od 80% prašine i otpadnog peska iz livarske industrije kao i 20 % plastičnog otpada koji proizvode domaćinstva, bolnice i društvo uopšte. Tim za istraživanje i razvoj kompanije Rhino Machines je eksperimentisao sa različitim odnosima plastike i prašine i konačno došao do dobitne kombinacije.

Specijalne mašine korišćene su pri procesu stvaranja ovih blokova, prilikom čega se plastični otpad usitnjavao i potom mešao sa peskom i prašinom. Nakon toga sledi deo koji se bazira na grejanju i mešanju materijala kako bi se stvorila kašasta masa, koja se presuje i oblikuje u cigle. Ono što je fascinantno u vezi sa ovim ciglama jeste činjenica da su i do 2,5 puta jače od standardnih crvenih opeka, ali su ujedno i lakše po težini.

Rhino Machines kompanija je posvećena daljem istraživanju na ovu temu i traženju podrške lokalnih vlasti u cilju prenošenja ekološke svesti.

Ž.J.

Izvor: Homecrux

Povezane teme