Dubai dobio jedinstveni muzej budućnosti

Killa Design i Dubai Future Foundation su upravo otvorili jedinstveni Muzej budućnosti u Dubaiju, koji, već na prvi pogled, svakog posetioca ostavlja bez daha...

A već na prvi pogled je jasno da Muzej budućnosti nije dizajniran da bude suptilan. Naprotiv! Sve u vezi ove neverovatne građevine dizajnirano je tako da slavi i uzvikuje o ljudskim dostignućima i inovacijama koje vode čovečanstvo u budućnost. Smeštena u zgradi koja privlači pažnju, zaobljena, blistava i ukrašena arapskim kaligrafskim natpisima, ova nova kulturna destinacija u Emiratima preokreće ideju muzeja.

Umesto da bude dom za istorijske artefakte, to je eksperimentalni prostor, pozdravljen kao središte da inspiriše budućnost čovečanstva. Zamisao je da muzej predstavlja neku vrstu arhitektonske i kulturne ikone, pa će u tu svrhu imati stalnu izložbu ljudske tehnologije i kreativnog razmišljanja.

Istina je da je njen upečatljiv, svetlucavi volumen podjednako nezaboravan koliko i dramatičan. Arhitekta je komponovao svoju tečnu formu koristeći kompjuterski podržan dizajn, kao i najsavremeniju tehnologiju u oblikovanju volumena i futurističke vizije arhitekture da bi postigao svoj cilj. Rezultat je impresivna sedmospratna toroidna konstrukcija visoka 77 metara, izgrađena bez upotrebe ijednog stuba.

Sjajna struktura je obložena pločama od nerđajućeg čelika koje su proizveli roboti. Oni su takođe bili zaduženi za izradu šare koja prekriva samu konstrukciju, odnosno linije arapske kaligrafije koje predstavljaju tri citata o budućnosti Njegovog Visočanstva šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma, potpredsednika i premijera UAE i vladara Dubaija.

Ovi citati kažu: 'Možda nećemo živeti stotinama godina, ali proizvodi naše kreativnosti mogu ostaviti nasleđe dugo nakon što nas ne bude'; „Budućnost pripada onima koji mogu da je zamisle, osmisle i sprovedu. To nije nešto što čekate, već stvarate'; i „Inovacija nije intelektualni luksuz. To je tajna iza evolucije i podmlađivanja nacija i naroda.

Napravljen korišćenjem tehnološki naprednih građevinskih metoda, Muzej budućnosti takođe koristi savremene strategije održive arhitekture, kao što je solarna energija. Unutra, višenamenska sala nalazi se u jezgru zgrade, okružena drugim prostorima, uključujući salu za predavanja, inovacijske laboratorije za zdravstvo, obrazovanje, pametne gradove, energetiku i transport, i stalne izložbene prostore.

Muzej budućnosti je „živi muzej“, koji se stalno prilagođava i preobražava jer samo njegovo okruženje pokreće stalne i iterativne promene njegovih eksponata i atrakcija. Nesvakidašnja zgrada okuplja futuriste, mislioce, inovatore i publiku u testnom polju ideja koje definišu svet budućnosti i oblikuju način na koji mi komuniciramo sa našim budućim svetom.

izvor: wallpaper & archdaily

Povezane teme