Drvo zelene boje i stare ribarske mreže “sagradile” umetničku kolibu u Irskoj

Neravna irska obala poslužila je kao inspiracija za nastanak vrlo neobične kolibe.

Naime Jordan Ralph je dizajnirao kreativnu kolibu namenjenu umetnicima, na udaljenom ostrvu Inis Oirr u Irskoj. Ovo nesvakidašnje off grid izdanje nosi naziv Studio Drop i namenjeno je nedeljnom smeštaju umetnika u periodu od 21. juna 2021. godine pa sve do avgusta.

Da bi stvorio malu ali impresivnu građevinu, Jordan Ralph je svoje nadahnuće pronašao posmatrajući veličanstven irski pejzaž, narodnu arhitekturu i osvrćući se na dela lokalnih graditelja brodova. Konusni cilindrični oblik asocira na kule iz 19. veka, dok konstrukcija u unutrašnjem delu daje naklon ribarskom pozivu i brodovima, uključujući ribarsku mrežu u celu priču. Osvrćući se na Loveen ribarski brod, Ralph je preradio njegov dizajn zasnovan na tradicionalnim tehnikama gradnje i iskoristio ga kao inspiraciju za ovaj objekat.

Samo zdanje je obavijeno drvenim daskama prefarbanim u zelenu nijansu, što je u velikoj meri pomoglo da se ova moderna tvorevina stopi sa svojim okruženjem. U unutrašnjem delu Ralph je maksimalno iskoristio mali prostor projektujući krevet u vidu viseće mreže, koja se spušta sa tavanice na tlo po potrebi. Mreža je isplivala tokom zimske oluje na obalu i pokupljena je od strane lokalnih ribara.

Enterijer takođe obuhvata i drvenu klupu koja se obavija oko njega i prozor koji uokviruje idiličan pogled na more. Studio Drop je zamišljen kao mesto za rad, odmor i nadahnuće. Predviđen je takođe da se prevozi sa lakoćom na različite lokacije.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Foto: Mark Mcguinness

Povezane teme