Da li je ova zgrada santa leda ili meteor koji je zalutao na Zemlju?

Galleria je prvi i ujedno najveći lanac luksuznih robnih kuća koji postoji još od davne 1970. godine i predstavlja oslonac maloprodajnog tržišta u Koreji.

Kao što i sami imate priliku da vidite, reč je o krajnje zanimljivoj građevini koja je smeštena u još zanimljivijem delu grada Gvangi, koji ujedno predstavlja i šestu filijalu Gallerije. Smeštena u centru ovog mladog urbanog razvoja okruženog visokim stambenim kulama, zgrada ima izgled nekakvog grandioznog nebrušenog dragulja koji stoji na raskrsnici između prirode i urbanog okruženja.

Prodavnica ima teksturiranu mozaičnu kamenu fasadu koja dočarava prirodu susednog parka. Pojavljuje se kao izvajani kamen koji izranja iz zemlje sa svojom višeslojnom staklenom fasadom koja je u kontrastu sa čvrstom neprozirnom strukturom. Kroz staklo se prolaznicima otkrivaju maloprodajne i kulturne aktivnosti u unutrašnjosti, dok posetioci koji se nalaze unutra imaju priliku da vide grad iz nešto drugačije perspektive.

Arhitektonski posmatrano, struktura sa 18 spratova ima krševitu, skoro geološku fasadu koja joj omogućava da izgleda kao meteor koji je zalutao na Zemlju. U pitanju je jednostavna kvadratna konstrukcija od betona i čelika obložena spektakularnom fasadom od mozaika gde se nalazi čak 138.000 delova. Ovi komadi koriste 14 različitih vrsta granita, i daju eksterijeru organski, teksturalni kvalitet.

Iako moderan, i pomalo futuristički, enterijer je zapravo u skladu sa tradicionalnim raspored robnih kuća, dovoljno efikasan za rad i kretanje ljudi. Maloprodaja je organizovana po tradicionalnim linijama na različitim spratovima, a osim ovog prodajnog dela, zgrada obuhvata još i VIP salon, kulturni centar i nekoliko YouTube studija na najvišem spratu.

Skoro polovina zgrade je potopljena, tako da izgleda skoro kao santa leda. Kada se njeni glavni spratovi spoje, pojavljuju se nove mogućnosti koje nimalo ne remete međusoban rad. Zgrada takođe nudi drugačiji način povezivanja tradicionalne maloprodaje sa spoljašnošću i ubrizgava drugačiju energiju na svaki sprat. Centralno jezgro pokretnih stepenica prolazi kroz strukturu i orijentisano je oko niza praznina kako bi se uspostavila veza između svake stepenice i sprata.

izvor: oma

Povezane teme