Da li biste rekli sudbonosno “da” na Mesecu koji nikada ne zalazi?

Ovo nije tamo neko hipotetičko pitanje, zaista postoji jedno takvo posebno mesto - ceremonijalna sala u obliku Meseca koji nikada ne zalazi...

Radi se o osvetljenom polukružnom prozoru iznad bazena vode koji neverovatno podseća na “mesec koji nikada ne zalazi”. Ceremonijalna sala nazvana Hometown Moon koju su dizajnirali Syn Architects fenomenalno je uklopljena u dramatičan pejzaž koji okružuje planinu Tai u Kini. Ona je deo kreativne strategije koju je naručila Lushang grupa za područje od čak 55 km/2, čiji je cilj da podstakne posetioce da istražuju prirodni pejzaž i bolje povežu lokalna sela.

Ovaj krajnje originalan projekat se slobodno može nazvati nekom vrstom holističkog pristupa za povezivanje niza planinskih sela u ovoj oblasti. Na ovaj nesvakidašnji način obnovljen je odnos između dualiteta kao što su grad i selo. Sama sala za venčanja se, sasvim simbolično, nalazi na kraju takozvanog puta za pročišćavanje koji vodi kroz planine.

Ova ruta počinje svojevrsnom osmatračnicom koja je u dijalogu sa Hometown Moon zgradom, dok se između njih nalaze planina, reka i nekoliko zakrivljenih staza koje se svakako moraju preći kako bi se ispunio onaj poseban cilj. Zgrada kapele je betonska konstrukcija sa velikom spoljnom nadstrešnicom oslonjenom na stubove koji su postavljeni u osvetljene duboke useke.

Posmatrano iznutra, dvorana dvostruke visine ima skulpturalni oblik nalik na planinu, dok njeno spiralno stepenište vodi do krova. Graciozne ploče od stene, kameni predmeti i glatki sivi beton prekrivaju zidove i podove objekta, baš kao da su deo planine. S druge strane, efekat meseca stvara polusferična forma koja seče ravan krov sale izranjajući iznad kao osvetljeni prozor i odbijajući svetlost u dramatičnu svetlosnu kuglu odnosno svečanu salu.

Ovaj zakrivljeni zid meseca formira prirodnu šupljinu i predstavlja funkcionalni simbol koji pojačava obećanje između ljubavnika, prenoseći svoje zavete svetu. Stepenište koje vodi do ovog krova, otvara se na betonsku palubu za gledanje u obliku polumeseca što omogućava fantastičan pogled preko vode prema selima smeštenim u dolini.

Izvor: dezeen

Povezane teme