Čudna lokacija nije prepreka za stvaranje okruglog doma

Više slika

Više slika

Ušuškana na strmom terenu, ova okrugla kuća je geometrijski jedinstvena struktura koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Vlasnici imanja su se zaljubili u ovu čudnu kružnu kuću i u početku su planirali skromno preuređenje. Ubrzo nakon useljenja, par je prepoznao neefikasnost svog novog doma – niske prozorske strehe su radoznalo ometale inače spektakularne poglede, podstičući njihovu želju da otvore i modernizuju dizajn.

Tim dizajnera je prihvatio zadatak da obogati originalne forme kuće, fokusirajući se pritom na osetljivu lokaciju - strmu, izazovnu parcelu. Smeštena na vrhu brda, struktura ima pogled od 180 stepeni sa palubom koja se proteže oko njenog perimetra. Prvobitno centralno dvorište, nekada otvoreno ka nebu, pretvoreno je u kuhinju koja sada služi kao savršeni mali kutak za druženje sa porodicom i prijateljima.

Unutrašnjost kuhinje okrugle kućephoto: Feldman Architecture

Veliki kružni krovni prozor pušta dnevnu svetlost u kuhinju, stvarajući improvizovani sunčani sat koji osvetljava različite delove prilagođenih zakrivljenih kućišta tokom dana. Sa glavnog ulaza, posetioci mogu bez napora da vide dnevnu sobu otvorenog plana, kuhinju i prostranu palubu pre nego što obiđu kuću.

Koncentrični hodnik prati kuhinju, i vodi do diskretnih soba pažljivo raspoređenih da razgraniče privatni od javnog prostora. Spoljna paluba je strateški isklesana na raskrsnici dnevne sobe i kuhinje uokvirujući prostran pogled na more. Visoka, zakrivljena džepna vrata skoro da nestaju u zidovima, uspostavljajući besprekornu vezu između zatvorenog i spoljašnjeg prostora.

Pogled sa terase okrugle kuće na brduphoto: Feldman Architecture

Skromna paluba po obodu omogućava pristup otvorenom prostoru iz svih spavaćih soba, dok zakrivljeni zidovi zrače ka spolja i u promišljeni mekani pejzaž. Japanski stil ugljenisanih drvenih obloga, bešavni betonski podovi, oštri zakrivljeni beli zidovi i minimalistički enterijer omogućavaju šarenim i dramatičnim pogledima da preuzmu glavnu reč.

Zbog izazova ove kružne forme, projektni tim je morao da traži kreativna rešenja u svakom aspektu poduhvata. Većina konvencionalnih rešenja favorizuje ravnu geometriju, koja predstavlja osvežavajuću intervenciju i daje iskren odgovor na ograničenja ovog jedinstvenog projekta.

Povezane teme

09.02.2024 Gradnja

Vinil ili laminat - šta odabrati?

Proizvođači promovišu oba proizvoda kao izdržljive, jeftine, prijatne proizvode, a čak i izgledom mogu biti veoma slični, pogotovo ako se laminati uporede s novim luksuznim vinil p...

06.02.2024 Gradnja

Funkcionalni i otporni na vlagu: ovo su najbolji podni materijali za vaš podrum

Od vinil-daske za sofisticirani izgled do keramičkih pločica za vešeraj, saznajte koje vrste podova najbolje zadovoljavaju potrebe podrumskog prostora.

03.02.2024 Gradnja

Prirodni kamen ili kameni furnir - šta odabrati?

Oba materijala donose neospornu estetiku i funkcionalnost kako eksterijerima, tako i enterijerima, ali različite prednosti i nedostaci često čine odluku o tome koji od njih odabrat...

02.02.2024 Gradnja

Nikad svetlija budućnost Beogradskog sajma: evo kako će izgledati obnovljena Hala 1!

Slobodno možemo reći da će čuvena Hala 1 Beogradskog sajma u narednom periodu doživeti spektakularnu transformaciju.

31.01.2024 Gradnja

Transformacija kore krompira u održivu dasku budućnosti

Svojim inovativnim pristupom, dizajneri koji stoje iza projekta Chips Board koriste otpadne kore krompira kako bi razvili ekološku alternativu jednokratnim materijalima poput medij...

28.01.2024 Gradnja

Brisolej: efektan ukras ali i važan element pasivne arhitekture

U savremenoj arhitekturi brisoleji čine veoma važan element pasivne arhitekture - arhitekture koja je ekološka, koristi prirodne načine da sačuva energiju ili smanji njenu potrošnj...

25.01.2024 Gradnja

10 najboljih opcija za podne obloge u vašoj kuhinji

Raznovrsnost prelepih materijala, opcija i dostupnih stilova, mogu da učine izbor kuhinjskih podova potpuno neodoljivim iskustvom.

22.01.2024 Gradnja

Napreduje izgradnja Nacionalnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu

Velika dvorana, s kapacitetom od 1450 mesta, planirana je kao multifunkcionalni prostor sa sadržajima poput loža na drugom spratu, medicinskog bloka, teretane i svlačionica.

19.01.2024 Gradnja

Ne ignorišite ovih 5 opasnih električnih kvarova u domu

Bilo koju, pa i najmanju nepravilnost u radi vaših električnih uređaja ne bi trebalo ignorisati.

16.01.2024 Gradnja

Čarolija drvenih plafona: stvaranje elegantnog i prirodnog ambijenta u vašem domu

Postoji mnogo zanimljivih ideja za implementaciju drvenih plafona u enterijeru, a svaka prostorija može postati istaknuta njegovim dizajnom i dekorativnim kvalitetom.

13.01.2024 Gradnja

Dizajn plafona: dodavanje ličnosti vašem prostoru

Plafon je često zanemaren element u dizajnu sobe, ali može biti odlična prilika da svom prostoru dodate malo onog posebnog šmeka.