CornWall: inovativni biorazgradivi materijal za održivu gradnju

CornWall je materijal koji ne samo da čuva životnu sredinu, već inspiriše održivost u celokupnom građevinskom procesu - od proizvodnje do recikliranja!

Upoznajte CornWall, materijal za unutrašnje zidne obloge koji predstavlja fascinantnu inovaciju u svetu održive gradnje. Napravljen je od organskog otpada a u procesu stvaranja koristi se obnovljiva energija, što znači da ovaj materijal ne samo da pruža ekološki prihvatljivu alternativu, već takođe predstavlja i uvid u budućnost odgovorne arhitekture.

Kompanija Circular Matters, u saradnji sa studiom StoneCycling i Ninom van Bart, razvila je CornWall pločice koristeći organske klipove kukuruza. Ovaj biorazgradivi materijal nije samo održiva alternativa, to je svedočanstvo o moći biljaka i inovacija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ADD InDetail (@addindetail)

Circular Matters je razvio proces presovanja koji koristi organske klipove kukuruza, inače namenjene za sagorevanje biomase ili fermentaciju. Izlaganjem ovog organskog otpada temperaturama do 150 stepeni Celzijusa, polimeri u biomasi se aktiviraju i stvaraju jake veze, što rezultira stabilnim krajnjim proizvodom.

Ono što je zaista izvanredno je da se ovaj proces grejanja u potpunosti napaja održivom energijom, uglavnom dobijenom iz solarnih panela na krovu proizvodnog objekta. Ceo proces proizvodnje ne ostavlja ugljenični otisak jer ne zahteva fosilna goriva. To je inspirativan primer kako se obnovljiva energija može iskoristiti za stvaranje ekološki prihvatljivih materijala.

StoneCycling, kompanija koja stoji iza CornWall-a, namerava da uspostavi šemu reciklaže koja omogućava vraćanje proizvoda na kraju životnog veka. Drugim rečima, ove pločice se mogu u potpunosti brusiti i transformisati u nove proizvode, osiguravajući da petlja održivosti ostane neprekinuta.

CornWall nije samo materijal za zidne obloge; to je simbol inovacija u održivoj gradnji koji nas podseća da arhitektura može doprineti zelenijoj i harmoničnijoj budućnosti.

Povezane teme

03.04.2024 Gradnja

Futuristička gradnja vredna pažnje: aerodrom u obliku ptice

Aerodrom Lišui se smatra "šumskim gradom" jugozapadne provincije Džeđijang, poznat po svojoj bujnoj vegetaciji i prelepim dolinama.

31.03.2024 Gradnja

Inovativni akustični apsorber visokih performansi izrađen od recikliranih materijala

Ovo remek-delo akustične tehnologije visokih performansi ne samo da apsorbuje zvuk, već takođe uklapa estetiku prirodnog sveta u svaku prostoriju u kojoj se nađe.

28.03.2024 Gradnja

Budućnost gradnje: ekološki prihvatljiva hibridna rešenja

Projekat spaja visoku i nisku tehnologiju kako bi stvorio hibridna rešenja koja su ne samo efikasna već i ekološki prihvatljiva.

25.03.2024 Gradnja

Počeli radovi na rekonstrukciji tržnog centra Ušće

Nakon dugog iščekivanja, projekat rekonstrukcije najpoznatijeg tržnog centra u Beogradu napokon je dobio zeleno svetlo i radovi mogu da počnu!

22.03.2024 Gradnja

Zašto su prozori izrađeni po meri pametna odluka tokom procesa gradnje?

Često zanemareni kao samo funkcionalni elementi, prozori imaju moć da transformišu izgled i atmosferu vašeg doma. Oni nude mogućnost da unesete prirodno svetlo, spektakularne pogle...

19.03.2024 Gradnja

Produžetak Bulevara Zorana Đinđića u bloku 20 je konačno otvoren!

Nova saobraćajnica u bloku 20 na Novom Beogradu se prostire na 420 metara i ima po tri trake za svaki smer, kao i obostrane trotoare i biciklističke staze.

16.03.2024 Gradnja

Početak obnove trga Nikole Pašića: osveženje urbanog središta

Obnova trga neće značajno menjati njegov trenutni izgled, već će se fokusirati na takozvane funkcionalne intervencije.

13.03.2024 Gradnja

10 najboljih opcija podova za vaš dom u 2024. godini

Sa tekućim inovacijama u industriji podnih obloga, i vlasnici kuća i dizajneri imaju pristup mnogo uzbudljivoj paleti opcija u godini koja je pred nama.

10.03.2024 Gradnja

Održivi materijali iz mora: revolucija u građevinskoj industriji

Danas se mnoga istraživanja i razvojna praksa fokusiraju na kreiranje materijala koji su bazirani na biološkim izvorima, koristeći otpad i nusprodukte iz proizvodnje hrane kao pote...

07.03.2024 Gradnja

Inspirativna kolekcija keramičkih podnih i zidnih obloga inspirisana visokom modom

U svetu dizajna enterijera, nove kolekcije Iris Ceramica predstavljaju višestruke i eklektične površine koje transformišu različite inspiracije u prostore sa izražajnom ličnošću.

04.03.2024 Gradnja

Prvi pogled na stambeno - poslovni kompleks Tempo Tower na Bežanijskoj kosi

Kompleks "Tempo Tower" dominiraće svojim modernim izrazom, sa tri volumena na zajedničkoj osnovi i najvišom kulom od 34 sprata.