Čime je VEKA osvojila svoju visoku poziciju na tržištu pvc stolarije?

Ukoliko želite da renovirate stan, kuću, kancelariju ili se bavite gradnjom, projektovanjem i uređenjem prostora ili pak želite da započnete proizvodnju i ugradnju prozora i vrata ili se već bavite time, onda vam ovaj intervju sa stručnjakom i direktorom predstavništva kompanije VEKA, može biti veoma koristan.

Gospodin Vladimir Tasevski je već punih 25 godina, praktično od prvog dana pojavljivanja ovog renomiranog profila na našem tržištu, direktor predstavništva za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. Zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu u oblasti PVC stolarije, pružio nam je kompetentne odgovore na neka naša pitanja koja će vam sigurno pomoći u odlučivanju, bilo da kupujete ili proizvodite prozore i vrata.

Za početak smo pitali gospodina Vladimira čime je VEKA osvojila svoju visoku poziciju na tržištu PVC stolarije? Šta biste istakli kao ključne parametre uspeha?

Na prvom mestu to je vrhunski kvalitet profilskih sistema za prozore, ulazna, balkonska i klizna vrata, kao i roletne i grilje, koje kompanija VEKA razvija i proizvodi više od 50 godina, još od 1969. godine. VEKA jedina u Nemačkoj proizvodi isključivo profile najviše klase A kvaliteta prema standardu DIN EN 12608, što se tiče debljine spoljnih zidova profila. Konstantno se postavljaju sve veći zahtevi prema prozorskim profilima u cilju povećanja njihovih karakteristika. U fabrici kompanije VEKA se prilikom proizvodnje vrše veoma stroge kontrole, čak češće i rigoroznije nego što to zakonski propisi nalažu. Zato se može pohvaliti konstantnim kvalitetom svih svojih sistema profila, debljinom spoljnog zida profila od koje ni malo ne odstupa (iako mnogi proizvođači stanjuju debljinu zida profila radi uštede materijala), izuzetnom toplotnom i zvučnom izolacijom, stabilnošću dimenzija i statike, sigurnošću, veoma širokim spektrom završnih obrada profila, opcija površina, boja i dezena za svaki ukus i arhitektonski stil i izuzetnom lakoćom nege i održavanja.

Pored naših proizvoda, takođe bih spomenuo našu uspešnu i dugoročnu saradnju sa našim partnerima, kupcima profila i proizvođačima prozora i vrata, kao i sa arhitektama i investitorima, koja čini našu definiciju standarda kvaliteta.

Koji biste savet dali kupcima prozora i vrata? Na šta posebno treba da obrate pažnju?

Kada se biraju prozori i vrata, naravno da se prvo polazi od izbora materijala od koga su oni napravljeni. Najzastupljeniji na tržištu su PVC prozori, zbog svojih izvanrednih karakteristika i ekonomičnosti. Treba uzeti u obzir debljinu spoljnog zida profila; broj komora, koji je važan, ali svakako nije presudan; razne koeficijente, kao što su koeficijent toplotne izolacije, zvučne provodljivosti, stepen zaštite od provale, od udara vetra i kiše itd; zaptivke i čelična ojačanja.

Ali, kao što znate, prozor ne čine samo profili. Da biste dobili kvalitetan prozor, pored vrhunskog profila važan je odabir visokokvalitetnog termoizolacionog stakla, koje ipak čini najveću površinu prozora. Na našem tržištu postoji zaista veliki izbor stakala, a mi kao najbolje rešenje za energetsku efikasnost preporučujemo troslojno niskoemisiono (Low-E) staklo punjeno argonom ili nekim drugim plemenitim gasom.

Roletne, na primer, predstavljaju još jedan važan detalj prilikom poboljšanja energetske efikasnosti stolarije, jer stvaraju dodatnu izolacionu zaštitu na prozorima i vratima.

Naravno, svaki objekat je priča za sebe, pa se zato treba posavetovati oko izbora sistema profila i paketa stakla sa kompetentnim proizvođačima i prodavcima stolarije. Nije isto da li se nalazi na nižem ili višem spratu, da li je na sunčanoj strani ili ne, da li je u bučnom ili mirnom okruženju, koja vrsta grejanja se koristi itd. A sve to još treba uskladiti sa željama i mogućnostima kupaca.

Zatim, u prozor treba da bude postavljen kvalitetan okov, koji služi za otvaranje i zatvaranje prozora i vrata, kao i za dihtovanje, da bi vašoj stolariji obezbedio savršenu funkcionalnost dugi niz godina.

Na sve to, treba dobro proveriti kome se poverava ugradnja. Jer, ako ste već priuštili sebi kvalitetne  prozore i vrata, veoma je važno da budu napravljeni i ugrađeni po svim propisima, kako bi kvalitet vaše stolarije došao do svog punog izražaja. Uvek savetujemo kupce da traže RAL montažu stolarije, koja je u Zapadnoj Evropi standard, jer će im u suprotnom biti odrađena klasična ugradnja, uglavnom samo sa pur penom. Pored toga što pruža dobru termoizolaciju, a time i uštedu energije i novca, kvalitet statike, čvrstinu veze, kao i adekvatnu zaptivenost između zida i prozora, RAL montaža sprečava kondenzaciju, pojavu buđi ili plesni u zoni oko prozora, održavajući vaš prostor čistim, lepim i zdravim.  

Koje su prednosti stolarije od PVC-a u odnosu na ostale materijale?

Pre svega, naglasio bih da su PVC prozori trajni, pouzdani, zdravi i da predstavljaju najbolji odnos kvaliteta i cene kako na svetskom, tako i na našem tržištu. Pored toga, PVC stolarija je lider sa stanovišta ekologije. Svojim termoizolacionim karakteristikama čuva energiju i pri grejanju i pri hlađenju, proizvodi se i reciklira uz utrošak značajno manje energije nego stolarija od drugih materijala i to čini njenu osnovnu prednost. Dakle, savremeni PVC prozori i vrata su isplativi na mnogo načina: najbolje štite od hladnoće, toplote i buke, najviše štede energiju, štite od provale i garantuju dugoročnu funkcionalnost.

Održavanje PVC prozora i vrata je više nego jednostavno, upotrebom meke krpe i blagog sredstva za čišćenje. Nema ribanja, boje koja se ljušti, nije ih potrebno farbati, pa ni šmirglati, kitovati, niti čistiti staklo od farbe.

Za one koji vole kako izgleda drvena stolarija, postoji rešenje – PVC prozori se proizvode u različitim bojama, dezenima, kao i teksturi drveta, što kvalitetom izrade lako može da zavara i najbolje poznavaoce – i na pogled i na dodir. Takođe, postoji širok spektar folija u tonovima metala, kao i aluminijumske obloge, za one koji više vole izgled aluminijumske stolarije. Boje VEKA PVC stolarije su veoma postojane i otporne na sve atmosferske uticaje i UV zračenje.

Kompanija VEKA sprovodi provereni koncept reciklaže već više od 30 godina, konstantno primenjuje procese koji štede energiju i resurse u proizvodnji i nabavci. Sve ovo je čini pionirom u branši kada je u pitanju održivost, reciklaža materijala i kružna ekonomija koju zahteva politika.

Dugogodišnja saradnja sa arhitektama i investitorima takođe govori o VEKA kvalitetu. Šta predstavlja ključni faktor ovog uspešnog odnosa i koje olakšice im VEKA pruža?

Arhitekte i investitori su veoma zainteresovani za prozore i vrata od VEKA profilskih sistema, što znači da su prepoznali pravi kvalitet i u tom smislu saradnja se konstantno proširuje. VEKA ih podržava na sve moguće načine. Pored širokog spektra informativnog materijala, tehničke dokumentacije, sertifikata o ispitivanju, detaljnih tekstova za tendere, VEKA pruža i savremene alate za planiranje. Direktan kontakt sa našom internom arhitektonskom konsultantskom službom igra posebno važnu ulogu, jer se tu može razgovarati sa stručnjacima koji poznaju sve zahteve za visokokvalitetno planiranje i mogu pružiti još efikasniju pomoć. E-usluge kompanije VEKA obuhvataju niz atraktivno dizajniranih onlajn ponuda koje mogu da zadovolje potrebe proizvođača stolarije, arhitekata i uopšte korisnika koji su zainteresovani za prozore i vrata i uštedu energije.

Mnogo lakšem i bržem radu doprinosi naša moćna online platforma WinDoPlan, namenjena između ostalog i arhitektama, za praktično i bezbedno planiranje prozorskih elemenata, za koju nije potrebno instalirati poseban softver, već se jednostavno koristi preko web pretraživača, bilo kad, bilo gde i sa bilo kog uređaja. Savremeni alat vas vodi korak po korak, od odabira sistema profila do dizajna konstrukcije u 2D i 3D tehnologiji, kao i do kompletne dokumentacije - uvek na osnovu aktuelnih podataka. Integrisani BIM interfejs omogućava nesmetanu razmenu podataka sa svim učesnicima na projektu. WinDoPlan је prvenstveno platforma za projektovanje prozora i vrata sa svim potrebnim elementima u vezi sa statikom, toplotnom provodljivošću, prolaskom izotermi u predelu prozora, zvučnom izolacijom itd, a kao takva daje i mogućnost preuzimanja gotovih elemenata u IFC, REVIT i ArchiCAD-u.

Impozantna mreža VEKA partnera širom Srbije i celog regiona izaziva veliku pažnju. Šta je prednost ove kompanije koju proizvođači stolarije vide kao ključnu kada biraju dobavljača PVC profila?   

Partnerska mreža kompanije VEKA u Srbiji je velika, profesionalna i efikasna. Mi sa njima blisko  sarađujemo i pružamo im snažnu podršku. VEKA brend je u branši sinonim za vrhunski kvalitet. Kao lider na tržištu, snabdeva svoje partnere vrhunskim profilima, ali pored toga pruža i veliki broj relevantnih usluga, kao podršku u svakodnevnom poslovanju. Kao jedna od najuspešnijih porodičnih kompanija u Nemačkoj, veoma ceni partnersku saradnju i dugogodišnje, stabilno i uspešno zajedničko poslovanje. Kako bi se održao jedinstven nivo kvaliteta i odgovorilo potrebama sve zahtevnijeg tržišta, kompanija ulaže u istraživanje i razvoj - a time i u budućnost proizvoda i u jaku poziciju VEKA partnera.

Naš koncept partnerstva podržava proizvođače PVC prozora i vrata u svim oblastima, počev od savršenog proizvoda, usluge isporuke - naglasio bih veoma efikasne, tačne i brze, zatim logistike, optimizacije proizvodnje i IT usluge, do prodaje i marketinške podrške, širokog programa obuke i seminara i razvoja novih strategija kompanije. VEKA kod nas nema lager, već proizvodi stižu do naših kupaca direktno iz fabrike u Nemačkoj i to u roku od 5-7 radnih dana. Isti profili koji se koriste u Nemačkoj i u Zapadnoj Evropi, koriste se i u Srbiji.

Sve naše sadašnje i buduće strategije, proizvodi, sistemi i usluge imaju za cilj da našim partnerima pruže dugotrajnu sigurnost i orijentaciju, a da kompanija VEKA i ubuduće bude njihov siguran dobavljač profilskih sistema.

Recite nam još za kraj koje novitete u kompaniji VEKA biste posebno istakli?

VEKA podstiče nove ideje i pokreće vodeće tehnologije i time postaje inovator u čitavoj branši. Jedan od primera je nova tehnologija završne obrade površina - VEKA SPECTRAL. Istakao bih i sisteme SOFTLINE 82, VEKAMOTION 82 i VEKAMOTION 82 MAX, koji je dobio nagradu za dizajn Red Dot. VEKA se u velikoj meri fokusira i na digitalni svet. Sa našim sestrinskim kompanijama TEXINO i DBS, aktivno smo uključeni u stvaranje koncepta pametnih kuća i digitalizaciju čitave industrije - za tehnologiju inteligentnih kuća i brže, stabilnije i ekonomičnije procese u izradi prozora i vrata.

Još bih samo nagovestio da je u pripremi novi sistem profila VEKA AluConnect, klizni sistem VEKAMOVE i još jedna, potpuno nova tehnologija završne obrade površine profila FINE STRUCTURE, o kojima će tek biti reči kada se pojave na tržištu. 

Kombinacijom vrhunskog VEKA PVC profila, izvarednih zaptivki, okova i funkcionalnog termoizolacionog stakla, dobija se savršen prozor koji ispunjava sve uslove modernog građevinarstva: visoku energetsku efikasnost, odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju, estetiku, dugovečnost, lako korišćenje i održavanje i visok stepen sigurnosti. Slobodno se obratite proizvođačima VEKA stolarije https://veka.rs/kupci/ , a oni će vam pomoći da odaberete prozore i vrata u skladu sa vašim potrebama.

Povezane teme

27.11.2023 Gradnja

Uticaj 3D štampanja i pametnih materijala na proces gradnje

Poslednjih godina, tehnološki napredak se ubrzao, a nove tehnologije, kao što su 3D štampanje građevinskih materijala i pametni materijali, dramatično menjaju način na koji se proj...

26.11.2023 Gradnja

Luksuzne vinil ploče i daske: put do udobnosti u vašem domu

Luksuzne vinil ploče (LVT) ili vinil daske (LVP) ne samo da se razlikuju po načinu izrade, već se ističu prefinjenim estetskim karakteristikama.

22.11.2023 Gradnja

Prednosti korišćenja prirodnih materijala u gradnji

Ovih dana, potrošači postaju sve više svesni kvaliteta održivih proizvoda, i to s punim pravom - proizvodi koji su manje obrađeni su bolji za vas i životnu sredinu. Kao što ljudi d...

17.11.2023 Gradnja

Izgradnja univerzalnog prostora za raznolike potrebe zajednice

Komera Leadership Center, smešten u ruralnoj istočnoj provinciji Ruande, predstavlja ustanovu koja pruža obrazovne, zdravstvene i mentorske programe za mlade žene. Osim toga, ovaj...

14.11.2023 Gradnja

Gradnja koja je u isto vreme i lepa i praktična, a pritom rešava i problem parkinga

S obzirom na gusto naseljeno okruženje, arhitekte su krenule u stvaranje projekta koji nije samo interaktivan i maštovit, već i umetničko delo samo za sebe, postavljajući novi stan...

09.11.2023 Gradnja

Planetarijum u srcu Strazbura: savršeno mesto za početak razgovora o astronomiji

Planetarium du Jardin des sciences nije samo obična zgrada u strcu Strazbura. To je remek - delo koje spaja nauku, umetnost i prirodu u jedinstveno iskustvo koje će oduševiti gener...

06.11.2023 Gradnja

Pronađite najbližeg proizvođača prozora

Nemačka kompanija VEKA se od 1998. godine proširila i na tržište Srbije. Od tada je broj naših partnera, odnosno proizvođača VEKA PVC prozora i vrata kod nas konstantno rastao, pa...

06.11.2023 Gradnja

Ova mala kuća izgrađena je bez eksera i šrafova (i mogu je sastaviti samo dve osobe za jedan dan!)

Ova inovativna mala kuća, smeštena u severnom delu Nemačke, predstavlja revolucionarni pristup izgradnji, budući da je sastavljena bez upotrebe šrafova, eksera ili alata. Ovaj prot...

01.11.2023 Gradnja

Najnovije remek delo Zahe Hadid: impresivan most od čelika na reci Jangce

Dva simetrična čelična luka definišu ovaj most koji se proteže 295 metara preko pritoke reke Tuojiang u Čengduu. Pod nazivom Most na reci Jangce, strukturu koriste automobili, bici...

27.10.2023 Gradnja

Očaravajuće zelene fasade: priroda kao deo arhitektonskog dizajna

Moderno graditeljstvo i arhitektura naglasak stavljaju na energetski efikasna rešenja koja, osim brige za životnu sredinu, imaju za cilj da poboljšaju kvalitet života stanara. Jedn...

24.10.2023 Gradnja

Gradnja koja povezuje društvo sa prirodom i jača ekološku svest

Gradnja kulturnog centra u Meksiku ima za cilj da stvori model urbanog upravljanja koji postiže dinamičnu ravnotežu između sociokulturnih, ekoloških, teritorijalnih, ekonomskih i a...