Centar za neuronauku imitira oblik ljudskog mozga!

Pozivamo vas da zavirite u ljudski mozak, tačnije danski centar za neuronauku koji je stvoren sa idejom da imitira upravo ovaj ljudski organ.

Genijalna ideja, zar ne? Arhitektonski studio BIG dizajnirao je šestospratni centar za neuronauku sa talasastom formom koja je za inspiraciju uzela ni manje ni više no: ljudski mozak! Pod nazivom Neuro, ova zgrada biće oblikovana kao 2D skeniranje preklopnih i valovitih vijuga, odnosno zakrivljenih grebena sive materije na krajnjem sloju ljudskog mozga.

U pitanju je svakako ogromna ustanova koja će se baviti ne samo proučavanjem već i lečenjem fizičkih i mentalnih bolesti mozga, pa ne čudi što su dizajneri dali sve od sebe kako bi ovaj prostor načinili spektakularnim. Drugim rečima, Neuro zgrada replicira najvažniju karakteristiku mozga: girifikaciju, koja je zadužena za stvaranje više veza i prostora unutar zadatih granica.

Kako je u pitanju formiranje karakterističnih nabora kore velikog mozga, arhitekte su rešile da taj proces prenesu u dizajn zgrade i stvore preklope koji će donositi ne samo dovoljno svetlosti, već i mnogo novih puteva ali i zelenih površina direktno u bolnicu. Ne moramo posebno isticati važnost prirode kako u pogledu medicinskih istraživanja, tako i u pogledu isceljenja pacijenata, zar ne?

Spoljašnjost zgrade biće obložena crvenim betonom, a prostranstva zakrivljenog stakla će se protezati od poda do plafona preko zidova odnosno nabora nalik mozgu. Spoljašnji zidovi biće umotani u metalne mreže kako bi filtrirali sunčevu svetlost i minimizirali prekomeran odsjaj koji dopire do unutrašnjosti.

Posetioci će u zgradu ulaziti iz prizemlja preko velikog centralnog atrijuma u kome će se nalaziti kafić, veliko dvorište i javne izložbe. Iz velikog atrijuma, zakrivljeni naslagani nabori povezani horizontalnim delovima stakla, posetiocima će pružiti uvid u unutrašnjost različitih odeljenja i radnih područja. Na svakom nivou, nabori će biti okruženi balkonskim hodnicima koji okružuju malo atrijumsko dvorište i vode do različitih objekata za učenje i tretman.

Ovaj originalni medicinski centar u Danskoj je savršen dokaz da se sva sadašnja i buduća znanja mogu držati pod jednim krovom, a sve u cilju spajanja različitih stručnih oblasti i holističkog pristupa razumevanju i lečenju moždanih poremećaja.

Povezane teme