Budućnost je spektakularnija nego što mislite

 Burj Jumeria je spektakularan neboder koji će se izdizati iz jezera u obliku otiska prsta vladara Emirata.

Predstavljen od strane kompanije Dubai Holding, super visoki neboder je nazvan "nova ikona Dubaija" je projektovan od strane kompanije Skidmore, Owings & Merrill i biće lociran u blizini gradske marine. Predstavljaće središte novog okruga Jumeira distrikta, koji je takođe planiran za izgradnju od strane arhitektonskog studija.

Osnova ovog tornja Burj Jumeira, sačinjena je od otiska prsta Muhameda bin Rašida Al Maktuma, i biće srce ovog projekta. Koristiće se za organizovanje „društvenih, kulturnih i umetničkih događaja i aktivnosti“.

Jezerce-ribnjak će biti okruženo radnjama, vodenim fontanama i terasastim spoljnjim amfiteatrom. Kula će se uzdizati sa jednog kraja jezera i sadržaće dva povezana, zakrivljena volumena koja su modelovana po pustinjskoj topografiji i obložena digitalnim displejima.

"Burj Jumeira je hrabar, elegantan i dinamičan", rekao je partner u dizajnu SOM Mustafa Abadan.

Unutar Burj Jumeira nebodera, nalaziće se određen broj paluba osmatračnica, uključujući i onu koja se proteže kroz tri četvrtine zgrade ka vrhu. Ova paluba će ponuditi panoramski pogled od 360 stepeni na Dubai i mogućnost za adrenalinski skajdajving, a pristup njoj će biti omogućen liftovima koji su opremljeni interaktivnim digitalnim ekranima.

Slični digitalni ekrani će biti korišćeni za poravnavanje unutrašnjosti BurjJumeirinih platformi za gledanje, osiguravajući da oni "prevazilaze tradicionalni koncept osmatračnica", stoji u saopštenju.

Na 450 metara visine će se naći fleksibilni prostor za događaje pod nazivom Crown. Biće povezan sa restoranom na vrhu i lounge barom namenjen je organizaciji većih proslava i događaja.

"Dizajn Burj Jumeire inspirisan je skladnim talasima pustinjskih peščanih dina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i njegovim tekućim oazama", rekli su iz građevinske firme. Fasada kule će biti prekrivena digitalnim ekranima koji se mogu koristiti za razne prigode i proslave, dodatno pojačavajući ulogu tornja u srcu aktivnosti zajednice u Dubaiju.

Rad na neboderu Burj Jumeira otpočeo je 31. januara, a očekuje se da će prva faza biti završena 2023. godine. Izgradnju Burj Jumeira prati završetak još 13 nebodera u UAE prošle godine, što je Dubai uvrstilo u top tri mesta sa građevinama preko 200 metara visine, izgrađenih u 2018. godini.

N.V.T.

Photo Dubai Holding

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Gradnja

Povezane teme