Bundang Doosan toranj sa „nebeskim mostom“ izgrađen je u Seulu

U Seulu je završena izgradnja nebodera u obliku vrata arhitektonskog studija Kohn Pedersen Fox, koji simbolizuje novu kapiju ka glavnom gradu Južne Koreje.

Bundang Doosan toranj sastoji se od dva bloka sa 27 spratova, na čijem vrhu se nalazi 100 metara visok nebeski most, koji formira otvoreni pravougaonik visok 130 metara.

Toranj Bundang Doosan u Seulu izgrađen je kao sedište južnokorejskog konglomerata Doosan Corporation, pored autoputa Gyeongbu, glavne arterije na putu za Seul.

"Kula Bundang Doosan, okrenuta prema glavnom autoputu, postala je veza između Seula i ostatka zemlje“, rekao je Brajan Čang, direktor dizajna u Kohn Pedersen Fox.

„Otprilike 1,2 miliona vozača koji svakodnevno ulaze i izlaze iz Seula sada će koristiti Bundang Doosan Tower kao vizuelni orijentir“, dodao je on.

Zgrada sadrži istorijska gradska vrata Sungniemuna, jednu od osam kapija zidina tvrđave starog Seula, koje se od 14. veka smatraju glavnim ulazom u grad.

Horizontalni blok nebodera, koji deluje kao nebeski most, sadrži četvorospratni zastakljeni atrijum. Ukupno, zgrada ima 83.000 kvadratnih metara i uključuje kancelarijske prostore, vrtić, fitnes centar, kafić i muzej posvećen istoriji kompanije Doosan.

Dizajn kule ne slavi samo istoriju Seula, već i vrednosti Doosan kompanije, težeći racionalnoj jednostavnosti, a istovremeno je izrazit i impresivan.

Povezane teme