Botanička bašta u srcu Seula - građevina koja ostavlja bez daha

Velelepna zelena učionica pod otvorenim nebom u Južnoj Koreji predstavlja vrhunski osmišljen projekat od posebnog ekološkog značaja.

Iako se ovako nešto može reći za gotovo svaku botaničku baštu na svetu, najnoviji projekat kompanije Samoo Architects & Engineers je definitivno nešto što svet arhitekture nije imao na umu.

Smeštena na jugozapadnoj strani reke Han u naselju Magok, Seul, ova botanička bašta (odnosno njen krov) oponaša stvaranje cvetnih latica (konkretnije: latica hibiskusa).

Konkavna ploča koja podseća na korito široka je 100 metra i predstavlja krov strukture koji ima zadatak da štiti svoje posetioce nudeći im istovremeno vizuelno poboljšano iskustvo uz cvetanje biljnog života u zatvorenom.

A kada smo već kod biljaka, ova bašta se može pohvaliti bogatim biljnim svetom iz čak 12 svetskih gradova, uključujući Atinu i Sao Paolo. Ova velelepna građevina koja zauzima više od 500.000 metara kvadratnih sastoji se još i od staklenika, šume, jezera i močvare.

Dizajnirana i izgrađena s namerom da stvori obrazovni i javni prostor koji sadrži floru i kulturni uvid iz dvanaest tropskih i mediteranskih gradova širom sveta, botanička bašta u Seulu predstavlja pravi primer ulaganja u budućnost i ekologiju jedne države.

Izvor: YankoDesign

Povezane teme