Betoniranje dvorišta ili terase nije bauk, samo ako ispratite ove savete profesionalaca

Lepo uređen vrt, dvorište ili terasa su pravo pravcato bogatstvo jednog domaćinstva.

Međutim ukoliko posedujete travnato dvorište, pre ili kasnije moraćete da izbetonirate deo ili da napravite stazu. Travnato dvorište je divno naročito tokom leta, ali s prvim kapima kiše, shvatićete zašto je važno izbetonirati prilaz do kuće.

Otpočnite sa ravnanjem terena. Kada dobro odredite plan betoniranja, tj. na koju stranu će ići nagib i koliko, prvo morate poravnati teren. Neophodno je da taj teren bude bar delimično ravan i da nema većih naslaga nekog organskog materijala poput trave ili granja, da bude pristupačan sa svih strana, radi lakšeg rada. Što bolje budete pripremili teren, manje ćete posla imati i manje materijala će otići, a rezultat će svakako biti bolji.

Visina betona

Važno je pronaći idealnu visinu betona. Ukoliko stvari ostavite previše nisko, imaćete tanku i slabu betonsku ploču, ako je ostavite previsoko, imaćete veće troškove jer ćete naliti više betona nego što je potrebno. Takođe, u okviru ovog koraka, važno je odrediti horizontalu na celom području koje ćete betonirati, i na osnovu ove linije ćete neke od oznaka postavljati niže, u zavisnosti od toga, na koju stranu želite da odlazi voda. Ako ovaj deo posla odradite pogrešno, može vam se može desiti da vam nakon betoniranja ostane negde u red betonske ploče udubljenje u kojem će se skupljati voda. Uobičajena debljina armirane ploče je oko 10cm.

Betoniranje terase ili dela dvorišta ne mora biti komplikovan zadatakphoto: iStock

Šljunak i šalung

Ukoliko je tlo na kojem ćete izlivati betonsku ploču previše mekano, nije loše celu površinu posuti peskom ili sitnim šljunkom u debljini od 3-5cm, pre livenja. Ovako posut pesak ili šljunak, dobro pokvasite vodom iz creva ili ako imate valjak za travu, dobro sabijte ovakvu podlogu. Na taj način dobijate stabilniju podlogu za ploču i ravniju površinu nad kojom možete tačnije izmeriti 10cm ili onoliko koliko vam je potrebna debljina betonske ploče. Šalung koji budete postavili će biti u skladu sa dobijenim merama, i u skladu sa nagibom ploče koji želite da dobijete.

Ako nisu u pitanju neke specijalizovane ploče (koje verovatno nećete raditi sami) onda vam je za odlivanje vode dovoljan i nagib ne veći od 2%. To znači, da će na svakih metar rastojanja od polazne tačke, vaša ploča biti niža za 2 cm.

Nalivanje

Kad pripremite teren, postavite armaturnu mrežu i daske za šalovanje tamo gde treba da budu, a zatim vam preostaje da nalijete beton. Beton se meša u mešalici i to 1 lopata cementa sa 3 lopate šljunka i vode da dobijete smesu kao gušći jogurt. Kada sipate beton u željeni prostor, okrenutom lopatom prođite celim nalivenim delom, da kamenčiće unutar šljunka prodrmate i promešate tako da ispod njih ne ostanu mehuri vazduha koji slabe čvrstinu betona. Nakon nalivanja, ravnalom ćete naizmeničnim levo-desno pokretima, poravnati beton.

Travnate površine u vašem dvorištu lako možete pokriti betoniranjem jednog dela imanjaphoto: iStock

Završni koraci

Čitav ovaj postupak možete primeniti i na terasi recimo, ali uz upotrebu modle koje imitiraju mrežu kamenih pločica. Ovaj postupak je daleko jednostavniji. Budite kreativni sa ovim “uradi sam“ kalupima za staze i dizajnirajte sopstvenu kreaciju! Preobrazite svoj vrt u svom stilu sa bojama koje želite! Glavne karakteristike: Trajni i višekratni plastični kalup koji kreira nepravilne oblike. Samo napunite kalup, izgladite neravnine špahlom i podignite kalup. Za izradu staza različitih boja, jednostavno dodajte boju za bojenje betona pre punjenja.

Na kraju, evo malog video klipa koji će vam dati detaljniji uvid u ceo postupak:

Povezane teme

30.05.2024 Gradnja

Činjenice o montažnim kućama

Njihova jednostavnost, brzina i cena izgradnje, doprinose tome da montažne kuće imaju znatne prednosti u odnosu na tradicionalne vidove gradnje.

27.05.2024 Gradnja

Vinilni podovi sa efektom pločica

Ova svestrana podna opcija imitira izgled keramičkih ili kamenih pločica, i pruža izdržljivost i jednostavnost održavanja po kojima je vinil poznat.

24.05.2024 Gradnja

Vertikalna šuma: revolucionarni koncept gradnje koji spaja ljude i prirodu

Vertikalna šuma je prototip zgrade za novi format arhitektonskog biodiverziteta koji se fokusira ne samo na ljudska bića već i na odnos između ljudi i drugih živih vrsta.

21.05.2024 Gradnja

Početak radova na spajanju Bulevara umetnosti i Bulevara Crvene armije

Ovaj projekat će povezati Bulevar umetnosti i Bulevar Crvene armije ispod železničke pruge, sa planiranim završetkom u avgustu 2025. godine.

18.05.2024 Gradnja

Materijali budućnosti: šindre, skale i kamene fasade

Rad jednog od najznačajnijih dizajnera u savremenoj arhitekturi, Kenga Kume se nadograđuje na nasleđe japanskog zanatstva dok istovremeno preispituje način na koji koristimo materi...

15.05.2024 Gradnja

Pasivne kuće - čuvaju okolinu

U poređenju s tradicionalno izgrađenim novim kućama, potreba za grejanjem u pasivnoj kući je i do 75% niža i dobija se iz obnovljivih izvora energije, kao što je solarna.

12.05.2024 Gradnja

Sve prednosti kamena kao građevinskog materijala

Od drevnih spomenika do modernih arhitektonskih čuda, kamen i dalje ostaje popularan izbor za građevinske projekte širom sveta. Njegova prirodna lepota i prirodna snaga čine ga ide...

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.

03.05.2024 Gradnja

Podovi dekorisani u šahovskom stilu

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju...

29.04.2024 Gradnja

Čarolija Selfi mostića: nova atrakcija u blizini Kule Beograd

Ova nova atrakcija na području Kule Beograd predstavlja magnet za sve posetioce koji žele da dožive jedinstveno iskustvo uživanja uz reku.