Arhitekte uspešno transformisale stari kamenolom u Milanu u prelepi park za odmor i uživanje

Više slika

Više slika

Prvi pogled na Centroparco, rekreativnu oazu u italijanskom gradu Milanu...

Arhitektonski studio Mast Architects je uspešno revitalizovao nekadašnji kamenolom u centralni park koji će služiti kao prirodno utočište za stanovnike italijanskog grada Milana. Napušteni kamenolom, širine jedan kilometar i šezdeset metara dubine, godinama miruje, ostavljajući za sobom prepoznatljiv pejzaž okružen ostacima industrije i obraslim lišćem. Nova vizija lokacije uključuje niz zgrada duž oboda jezera, povezanih javnom šetnicom i grupom plutajućih ostrva u centru.

Studio sa sedištem u Kopenhagenu je dizajnirao Centroparco kao niz malih čvorova duž razgranate drvene staze u kojoj će se nalaziti spa centar, restoran i stanica za iznajmljivanje čamaca. Posebno, banja i stanica za iznajmljivanje čamaca biće izgrađeni na plutajućim temeljima, omogućavajući posetiocima pristup netaknutoj vodi jezera uprkos promenljivim nivoima vode koji mogu da variraju i do dva metra u zavisnosti od nivoa podzemnih voda i padavina.

Stanica za iznajmljivanje čamaca će posetiocima ponuditi električne čamce male snage za plovidbu jezerom i istraživanje plutajućih šuma u ​​njegovom centru. Najveće od ovih ostrva imaće povišeni amfiteatar, pružajući jedinstveno mesto za predstave i javne događaje. Manja ostrva, vezana za dno jezera (kojima je dozvoljeno da plutaju u ograničenom radijusu), poslužiće kao slikovita mesta za piknike i privatna okupljanja. Pored toga, fini restoran koji se nalazi na obodu jezera nudi panoramski pogled na okolna ostrva.

Kako bi osigurao da se zgrade harmonično uklapaju sa svojim prirodnim okruženjem, studio je koristio montažne module izgrađene od drvenih portalnih okvira i obloga od neobrađenog drveta lokalnog porekla izvan Milana. Projekat predstavlja prvi te vrste u Italiji, inovativni razvoj koji otvara pristup jedinstvenom prirodnom okruženju.

Trenutno, pomenuti studio radi u partnerstvu sa opštinom Segrate na oživljavanju ovog vizionarskog projekta. Očekuje se da će transformisani kamenolom pretvoren u rekreativnu oazu (kada bude završen) postati znamenita destinacija, koja će stanovnicima Milana ponuditi novo i neuporedivo iskustvo prirode.

Povezane teme

09.02.2024 Gradnja

Vinil ili laminat - šta odabrati?

Proizvođači promovišu oba proizvoda kao izdržljive, jeftine, prijatne proizvode, a čak i izgledom mogu biti veoma slični, pogotovo ako se laminati uporede s novim luksuznim vinil p...

06.02.2024 Gradnja

Funkcionalni i otporni na vlagu: ovo su najbolji podni materijali za vaš podrum

Od vinil-daske za sofisticirani izgled do keramičkih pločica za vešeraj, saznajte koje vrste podova najbolje zadovoljavaju potrebe podrumskog prostora.

03.02.2024 Gradnja

Prirodni kamen ili kameni furnir - šta odabrati?

Oba materijala donose neospornu estetiku i funkcionalnost kako eksterijerima, tako i enterijerima, ali različite prednosti i nedostaci često čine odluku o tome koji od njih odabrat...

02.02.2024 Gradnja

Nikad svetlija budućnost Beogradskog sajma: evo kako će izgledati obnovljena Hala 1!

Slobodno možemo reći da će čuvena Hala 1 Beogradskog sajma u narednom periodu doživeti spektakularnu transformaciju.

31.01.2024 Gradnja

Transformacija kore krompira u održivu dasku budućnosti

Svojim inovativnim pristupom, dizajneri koji stoje iza projekta Chips Board koriste otpadne kore krompira kako bi razvili ekološku alternativu jednokratnim materijalima poput medij...

28.01.2024 Gradnja

Brisolej: efektan ukras ali i važan element pasivne arhitekture

U savremenoj arhitekturi brisoleji čine veoma važan element pasivne arhitekture - arhitekture koja je ekološka, koristi prirodne načine da sačuva energiju ili smanji njenu potrošnj...

25.01.2024 Gradnja

10 najboljih opcija za podne obloge u vašoj kuhinji

Raznovrsnost prelepih materijala, opcija i dostupnih stilova, mogu da učine izbor kuhinjskih podova potpuno neodoljivim iskustvom.

22.01.2024 Gradnja

Napreduje izgradnja Nacionalnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu

Velika dvorana, s kapacitetom od 1450 mesta, planirana je kao multifunkcionalni prostor sa sadržajima poput loža na drugom spratu, medicinskog bloka, teretane i svlačionica.

19.01.2024 Gradnja

Ne ignorišite ovih 5 opasnih električnih kvarova u domu

Bilo koju, pa i najmanju nepravilnost u radi vaših električnih uređaja ne bi trebalo ignorisati.

16.01.2024 Gradnja

Čarolija drvenih plafona: stvaranje elegantnog i prirodnog ambijenta u vašem domu

Postoji mnogo zanimljivih ideja za implementaciju drvenih plafona u enterijeru, a svaka prostorija može postati istaknuta njegovim dizajnom i dekorativnim kvalitetom.

13.01.2024 Gradnja

Dizajn plafona: dodavanje ličnosti vašem prostoru

Plafon je često zanemaren element u dizajnu sobe, ali može biti odlična prilika da svom prostoru dodate malo onog posebnog šmeka.