Živahno prisustvo žute i plave boje oživelo mali stan u Brazil

Kažu da nikad ne treba koristiti previše svetle i živahne boje u malim životnim prostorima.

Međutim La Vida delo Todos Arquitetura studija u Sao Paulu u Brazilu, dokazuje da je ova tvrdnja pogrešna. Sofisticirana upotreba dve vrlo živopisne boje pretvorila je ograničenu kvadraturu u prostor sa brojnim mogućnostima. Stan od svega 37 m2 preuređen je uklanjanjem svih unutrašnjih pregradnih zidova čime je stvoren potpuno nov tlocrt.

Sa modernim i prefinjenim stilom, novi dnevni boravak od male površine je iskoristio ono najbolje ulivajući se u kuhinju koja se nalazi tik do njega i vrlo malu ali praktičnu kućnu kancelariju. Štaviše radni prostor sa prilagođenom žutom metalnom policom za knjige i radnim stolom u jednom, služi još i kao soba za goste po potrebi.

Nasuprot ovom prostoru izrazito plavi ormarići koji se protežu kroz kuhinju stvaraju fantastičan kontrast u prostoru i čine ga vrlo interesantnim. Uprkos maloj kvadraturi u kuhinji ima izuzetno mnogo mesta za odlaganje. Preplićući se sa granitnom radnom površinom plava kuhinja stoji u prostoru vrlo ponosno na svoju intenzivnu boju.

Ostatkom doma vladaju neutralnije boje, pri čemu je bela najzastupljenija. Brojni komadi nameštaja od drveta unose u ovaj mali životni prostor prirodan osećaj. U celoj priči svoje mesto je pronašla čak i mala trpezarija koja se gracionzno smestlila uz dnevni boravak. Garnitura za sedenje u beloj boji ispunjava dnevnu sobu do koje se nalazi terasa, pri čemu otvoren i zatvoren prostor dele velika zastakljena vrata. Ovaj detalj posebno doprinosi utisku da se radi o većem prostoru nego što on to jeste.

Živahna priroda koja dominira spolja, je ona koja se savršeno uklapa u priču o veselom koloru unutar ovog doma. Zapravo ovaj je dom savršen primer ravnoteže između savremene elegancije, uštede prostora i prisustva smelih tonova.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Povezane teme