Zavirite u čarobnu „kuću pored reke“ u srcu Madrida

Arhitekte studija Murad García Estudio renovirali su dom Casa Frente al Rio u istorijskoj velelepnoj kuli Valensija (Torre de Valencia) u Madridu oplemenivši ga PORCELANOSA kolekcijama, a njihov rad odlikovan je međunarodnom nagradom za kvalitet enterijera, osvetljenje i kontrolu klime (International Lutron Excellence Awards).

Ova zgrada ispred starog korita reke simbol je valensijskog modernizma koji prkosi kulturnom konzervativizmu odajući počast popularnoj umetnosti i lokalnoj prirodi. Samo jedno od mnogih remek-dela arhitekte Luisa Gutijereza ​​Sotoa, sa kog se pruža jedan od najboljih pogleda na baštu Turija (Jardines del Turia).

Završeni 1959. godine prateći principe racionalizma i proporcionalnosti, blokovi ove zgrade imaju prostrane terase i velike prozore od poda do plafona koji se protežu od dnevne sobe do spoljašnjosti, maksimalno koristeći prirodno mediteransko svetlo. Dupleks stan Casa Frente al Rio nalazi se na jednom od ovih spratova.

Kako je Porcelanosa doprinela međunarodnoj nagradi za kvalitet enterijera, osvetljenje i kontrolu klime?

Ova tri cilja postignuta su korišćenjem prirodnih materijala kao što je tamni Porcelanosa L'ac mermer koji je korišćen za popločavanje prizemlja. Prirodno i lakirano drvo, mermer u braon i sivim tonovima i mat i polirani završni sloj, u savršenoj su simbiozi sa postojećim izloženim betonom greda i stubova.

Na ovoj etaži se nalazi višenamenski prostor – dnevni boravak i kuhinja sa trpezarijom. Prostor je otvorenog tipa, karakteriše ga kombinacija tamnih boja sa mekim, indirektnim osvetljenjem koje prikazuje vrhunske materijale i objedinjuje elemente nameštaja i dekorativne elemente u jednu celinu. Modularna Porcelanosa Gamadecor kuhinja Emotions Roble Cobre predstavlja centralni deo etaže. Integrisani ugradni uređaji, prirodne teksture i fioke sa izdašnim prostorom za odlaganje proširuju granice kuhinje u trpezarijski deo, gde beskonačan crni sto ukrašen zlatnim žilama dočekuje posetioce, mami ih da sednu.
 

Sa desne strane je kupatilo za goste, neprimetno integrisano kao da je jedan dodatni kuhinjski ormarić. Svetlost i senka dominiraju kupatilom sa trodimenzionalnim zidnim mozaik pločicama L'ac Metal Bronze 3D Cubes u bakarnim tonovima. Dodatni akcenat prostoru daju podne pločice i jedinstveno stepenište sa LED diodama koje projektuju svetlost direktno na „lebdeće“ drveno gazište kreirajući igru svetlosti i senke.




Spavaća soba - sinonim za relaksaciju i odmor

Na spratu su smeštene spavaće sobe i kupatila i ovaj prostor predstavlja oazu za odmor i opuštanje. Hrastov parket iz kolekcije L'ac i vrata i frontovi ormara od poda do plafona predstavljaju jednu harmoničnu celinu i pružaju osećaj topline. Celokupna nekretnina koristi prednosti unakrsnog osvetljenja i unakrsne ventilacije koje obezbeđuje glavna fasada i fasada koja gleda na dvorište, bez unutrašnjih ograničenja, hodnika i drugih zidova, te vazduh slobodno cirkuliše.

Kupatilo iz budućnosti iz kolekcije Zahe Hadid

U glavnom kupatilu dominira futuristički dizajn kolekcije Vitae koju je Zaha Hadid dizajnirala ekskluzivno za Noken – Porcelanosa brend za opremanje kupatila. Zakrivljene linije i zanatske završne obrade koje daju prednost kretanju u odnosu na statične forme, a celokupni izgled je uokviren L'ac mozaik pločicama Glacier Moon Metallic White i prirodnim kamenom Persian White Classico koji je korišćen za podne i zidne pločice. Za ugradnju su korišćeni Butech fug i spojni materijali.
  

U kupatilu za goste dominantna je kamena šemu enterijera. Tamo je L'ac mermer do savršenstva upotpunjen Lounge slavinama u Finish Studio bakarnoj završnici koje je kreirao italijanski dizajner Simone Micheli za Noken i L'ac metalik mozaicima.

Autor zgrade je bio sjajni Luis Gutijerez Soto iz Madrida, jedan od velikih majstora druge etape španskog modernističkog pokreta, koji je uza sebe ostavio više od 650 građevina među kojima su bioskop Callao, Chicote Bar, sadašnja zgrada FNAC-a u Madridu, Veleprodajna pijaca Malage koja je sada Centar savremene umetnosti, bioskop u Valensiji…

Samim tim renoviranje stana u ovoj zgradi zasigurno je bio veliki izazov, a ovaj sjajan projekat ostvaren je zahvaljujući dobrom ukusu i poverenju njegovih vlasnika, koji će sigurno uživati u ovom veličanstvenom prostoru punom svetlosti i boja, a samim tim i života, u najznačajnijem mestu ljudskog bića – domu.

Povezane teme