Zašto je kombinacija stilova korisna za vaš enterijer?

Više slika

Više slika

Puno puta, ljudi se ustručavaju da kombinuju i miksuju stilove, naročito kada su novi u svetu enterijera…

Zabrinuti ste da će vam kombinacija različitih stilova više odmoći nego pomoći, da će od vašeg čistog i brižljivo isplaniranog prostora napraviti nered? Ako vam taj scenario zvuči poznato, ne brinite, niste sami. Srećom, postoji mnogo načina i rešenja da kombinujete više različitih elemenata, a da zadržute kohezivan dizajn.

Mi ćemo vam istaći sve što treba da znate. Pratite ove smernice dok radite na vašem miks dizajnu i obećavamo da će rezultat biti savršen.

ZAŠTO JE KONTRAST ZNAČAJAN U ENTERIJERU?

Zamislite da ste ušli u sobu i videli da je svaka površina pokrivena na potpuno isti način u istim bojama, materijalima i tonovima. Ubrzo ćete uvideti da je ta soba veoma dosadna.

Kontrast je ono što se postiže mešanjem i usklađivanjem, a ono će obezbediti vizuelni interes. Mi smo skloniji ka prostorima koji daju našim očima više elemenata za ispitivanje, naravno u kohezivnoj celini. Tako da imajte ovaj cilj na umu prilikom kupovine nameštaja za vaš enterijer.

Kada je u pitanju kontrast, ne postoji takva stvar za koju se može reći da je preterana. Nakon izvesnog vremena, previše tačaka vizuelnog interesa postaje ogromna za naše oči i treba im deo na kojem će se odmarati. Prostori koji imaju dobro osmišljenu ravnotežu između ova dva ekstrema, stvaraju skladan izgled.

IGRAJTE SE SA ŠARAMA U VAŠEM DOMU

Kada je u pitanju mešanje i podudaranje, obrasci su često prva stvar koja nam pada na pamet. Možete ih koristiti da naglasite boju i vizuelni interes u prostoriji. Osim toga, možete ih primeniti u suštini bilo gde u prostoriji, od zidnih obloga, tepiha do jastuka na sofi.

Ključ za uspešno mešanje različitih obrazaca je da ima nekoliko zajedničkih tema koji će ih vezati zajedno. Razmislite o tome da vaši obrasci budu u istoj boji, ili ako ste hrabri vaši obrasci neka budu u različitim bojama, ali s istom temom kako bi dizajn bio kohezivan.

Uzdržanost je isto ključ. Većina enterijerista će preporučiti uključivanje najviše četiri obrasca u jednom prostoru. Razbijte obrasce sa puno neutralnih boja između.

DODAJTE TEKSTURU U ENTERIJER

Kao što smo već rekli, u svetu enterijera, tekstura se odnosi na doćivljaj materijala. Takođe je važno razmotriti kako materijal izgleda. Dodajući kontrast tim materijalima je od suštinskog značaja za dodavanje vizuelnog interesa.

Tekstura je ključna kada je u pitanju dodavanje vizuelne težine prostoriji. Zapamtite da grube teksture su često teške i udobnije našim očima, nego glatki materijali. Dakle, ako ste u potrazi za oazom dobrodošlice, grube teksture su put kojim treba ići, dok glatke teksture stvaraju uglađen izgled.

UZMITE STIL U OBZIR

Razmislite o tome, da li više volite elegantni moderan izgled ili udobnost?

Ta su pitanja odlična za početak indetifikacije onoga što zaista želite u vašim prostorijama, ali oni ne pričaju celu priču.

U stvarnosti, enterijer je retko kad crn ili beo, često je to kombinacija više stilova, tradicioalnog i modernog, rustičnog ili savremenog.

Pogotovo kada ste novi u svetu enterijera, nije strano da se držite jednog stila ili palete boja koju dobro znate. Međutim, ako volite više eklektičan izgled, nema razloga da ne mešate i ne eksperimentišete.

Mi smo vam dali nekoliko jednostavnih smernica koje će vam pomoći. 

N.O.

Povezane teme

09.05.2024 Enterijer

Kreiranje životnog prostora koji odražava vašu ličnost i stil

Stvaranje životnog prostora koji je u skladu sa vašom ličnošću i stilom nije samo praćenje najnovijih trendova u uređenju kuće; radi se o stvaranju okruženja koje se čini jedinstve...

07.05.2024 Enterijer

Kreativne ideje za personalizaciju stana bez velikih troškova

Pristupačne ideje za dizajn enterijera ne moraju da budu ograničavajuće, a svakako imaju potencijala da budu i jako kreativne i originalne.

05.05.2024 Enterijer

Moderni i elegantni stanovi u potkrovlju – i razlozi zašto ih volimo

Stanovi u potkrovlju postali su standard u urbanim sredinama. Osim činjenice da su jedino moguće rešenje u već prenatrpanim gradovima, oni su ujedno i savršeno mesto za stvaranje i...

03.05.2024 Enterijer

Nordijski dizajn može učiniti svaki mali stan velikim

Nordijski dizajn stvara prozračan prostor u kome se njegovi stanovnici mogu osećati opušteno, a gosti biti dočekani širokogrudom dobrodošlicom.

01.05.2024 Enterijer

5 saveta za luksuzniji izgled dnevnog boravka bez velikog troška

Sa strateškim planiranjem i pažnjom na detalje, možete transformisati svoj prostor u sofisticirano utočište koje izražava eleganciju bez velikih troškova.

29.04.2024 Enterijer

Trendovi u dizajnu enterijera: da li ih ponekada treba zanemariti?

Iako je primamljivo pratiti najnovije modne trendove, uključivanje elemenata koji održavaju svoju privlačnost tokom godina osigurava da dom ostane funkcionalan i moderan.

27.04.2024 Enterijer

Osvetlite svoj enterijer sa stilom: saveti za stvaranje udobnijeg doma

Bez obzira da li se trenutno bavite uređenjem malog stana ili jednostavno želite da poboljšate prirodno svetlo u svom domu, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da postignete sve...

25.04.2024 Enterijer

5 boja koje će pomoći da vaš enterijer izgleda skupoceno

Od bogatih, dubokih nijansi do mekih, suptilnih tonova, prave boje mogu poboljšati arhitektonske karakteristike vašeg doma i odražavati vaš lični stil.

22.04.2024 Enterijer

Enterijer koji se raduje Uskrsu

Uskrs je vreme obnove, radosti i proslave, a enterijer koji se raduje Uskrsu odražavaće tu atmosferu kroz svoj dizajn, dekoraciju i ambijent.

18.04.2024 Enterijer

Miks krem i braon nijansi: najbolje kombinacije za spavaću sobu

Kombinacija krem i braon nijansi nudi harmoničan spoj topline, svestranosti i vizuelne privlačnosti, što je čini popularnim izborom za stvaranje udobne spavaće sobe...

16.04.2024 Enterijer

Male dnevne sobe: ideje za transformaciju kompaktnih prostora

Sa savetima o višestrukoj funkcionalnosti, igri sa svetlom i prostorom, kao i izborom pravog nameštaja, vaša mala dnevna soba će postati omiljeno mesto za opuštanje i druženje u va...