Zašto je kombinacija sive i plave u enterijeru savršena za vrele letnje dane?

Neka vas naše plavo-sive ideje za opremanje enterijera inspirišu da već ovog leta isprobate ovu moćnu kombinaciju boja.

Tražite neke slatke plave i sive ideje za svoj dom? Ne krivimo vas, siva i plava je tako svestrana kombinacija koja uvek poziva na odmor i relaksaciju. Dobra stvar u vezi ovog para je što uvek možete izabrati zaista kontrastnu šemu sa svetloplavom i tamno sivom bojom ili stvoriti zaista kohezivan izgled gde se vaše boje tako besprekorno stapaju da jedva da primetite razliku između njih.

Postoji toliko mnogo načina na koje možete da unesete ovu klasičnu kombinaciju u svoj životni prostor, ali ključ za onu savršenu glasi: uvek birajte nijanse sa istim podtonovima. To, u prevodu, znači da hladna siva najbolje funkcioniše sa hladnom plavom, i obrnuto: topla siva je savršen par toplo plavoj.

Ključ da tamno plave nijanse budu pogodne za život je da ih uparite sa dosta oštrih svetlih boja. Zato uvek kontrastirajte svoje zidove sa svetlijom drvenom stolarijom i dodajte bledo sivu boju na podu. Pored bele, najbolje akcentne boje za uparivanje sa sivom i plavom mogu biti i narandžasta, žuta, terakota kao i neizostavna ugalj odnosno crna.

Ako tražite boju koja će funkcionisati u prostorima svih veličina, na svim nivoima prirodnog svetla, bledo siva je pravi izbor. Za ovaj izgled, držite se sive boje za zidove i podove a zatim unesite plavu boju preko nameštaja ili ostalih dodataka i ukrasa.

Siva i plava je cool kombinacija i to u pravom smislu te reči, ali je zaista lako zagrejati te tonove sa nekim drvenim dodirima. Izloženi laminat, parket, drvene police, slatki drveni stočić za kafu pa čak i samo neki drveni ramovi za slike mogu pomoći da vaš enterijer postane ugodniji i udobniji.

Na kraju, ne zaboravimo da pomenemo i najjednostavniji način za unošenje plavo-sive kombinacije u enterijer - nameštaj. Kombinujte plavu sofu sa sivom foteljom i već imate sortiranu novu šemu boja, a na vama je da idete dalje. Ostatak prostora možete zadržati neutralnim sa bledo sivim zidovima i drvenim dekorom.

Ukoliko toj slici dodate i neki efektan tepih, prostirku ili dekorativne jastučiće u pomenutim nijansama – za tren oka ćete u svom domu imati nežnu i opuštajuću atmosferu idealnu za vrele letnje dane.

photo: morrisoninteriors

Povezane teme