Zašto je dnevni boravak u zemljanim tonovima tako neodoljiv?

Zemljane boje su na velika vrata ušle u naše domove, a mi ne možemo da se otmemo utisku da je upravo dnevna soba idealan prostor za uživanje u ovim prirodnim nijansama!

Pored nijansi čokolade i karamela, sve više ljudi svoje zidove farba i zemljanim bojama poput senfa, tamnozelene i crvene gline. Koju god od navedenih nijansi da izaberete, nećete pogrešiti. Sve one imaju za cilj da vašem enterijeru dodaju bogat, sofisticiran dodir.

No, ukoliko odaberete da svoj životni prostor malo zatamnite ovim zemljanim nijansama, potrudite se da tokom dana dobijete puno prirodnog svetla kako biste nadoknadili intenzivne boje zidova. U suprotnom znajte da će vaš dnevni boravak biti u opasnosti da deluje kao pećina a ne baš prijatno mesto za odmor i uživanje.

Zemljani ton je šema boja sa više značenja. U svom najužem smislu, odnosi se na bilo koju boju koja sadrži nešto braon, odnosno boju zemlje. Takođe se može odnositi na takozvane prirodne boje, odnosno boje koje se nalaze u prirodi, kao što su smeđa, zelena, tamno siva, ili prigušenija crvena.

Sve ove boje su idealne za kombinaciju sa bojama poput crne, sive i braon jer u tom slučaju samo doprinose stvaranju luksuznijeg efekta. Ali, ako želite da eksperimentišete, možete pokušati da se igrate i sa bojama kao što su plava, bež i žuta.

Zemljani tonovi, odnosno boje koje su ukorenjene u prirodi, su umirujuće, prigušene nijanse koje su prilično raznovrsne. Mutne nijanse, uključujući čokoladno smeđu, mahovina zelenu, ili oker boju, spadaju u kategoriju zemljanih tonova. Ove boje crpe inspiraciju iz spoljašnjosti i mogu odlično da funkcionišu u različitim unutrašnjim prostorima, posebno ukoliko je u stil uključena i umetnost odnosno dekorativni dodaci u svetlijim nijansama.

Tople boje zemljanih tonova čine da se svaki prostor oseća privlačnim i domaćim, jer odabir boje inspirisane prirodom može doneti trenutnu udobnost vašoj sobi. Od tamnocrvenih i žutih do privlačnih hladnih sivih i bež, odabir uzoraka koji podsećaju na spoljašnjost čini umirujući dom.

Bogati, duboki tonovi zemljanih boja podstiču vas da se ugodno ušuškate u sofu ili fotelju i uživate u svojoj omiljenoj knjizi do kasno u noć. Od veoma svetle bež, preko zagasitijih krem nijansi pa sve do neprevaziđene tamno braon, zemljane nijanse su savršen izbor za sve one koji žele ujednačen i očaravajući prostor.

Povezane teme