Zašto izabrati minimalizam?

Više slika

Više slika

Da li vas vaš dom nervira? Onda se opredelite za minimalizam!

Nepostoji mesto kao što je dom. Tako bar kažu.

Da li ulazite na vrata posle dugog radnog dana, samo da biste zatekli gomilu veša, sudova i prašine? Da li ste pomislili da vam vaš dom povećava nivo stresa još više?

Možda ćete se iznenaditi, ali istraživanja su potvrdila da dom drastično utiče na vaše stanje. Naši stanovi i kuće bi trebalo da budu naše utočište, mesto gde ćemo pobeći i uživati.

Hajde da pogledamo načine na koje možemo naš dom pretvoriti u radostan prostor koje će nam dizati raspoloženje. Prvi korak je da razmislite o minimalističkom enterijeru. Da! Minimalisti su mnogo srećniji u svojim domovima iz više razloga.

MOŽE DA VAM SE SMUČI VAŠ ENTERIJER

Istraživanja ukazuju da osvetljenje, prostor, dizajn i raspored mogu da utiču na to kako se vi osećate. Evo nekoliko primera koji bi mogao da uzrokuje vaše loše raspoloženje:

1. Soba je suviše pretrpana, može vas dovesti do nestrpljivosti.

2. Ako je soba previše tamna, možete postati depresivni ili sumorni.

3. Ako je soba previše svetla, možete se osećati stresno ili uznemireno.

4. Ako je soba premala, možete se osetiti skučeno ili zarobljeno.

Nijedan od ovih primera ne zvuči primamljivo.

PREVIŠE STVARI SKUPLJA PRAŠINU I ČINI DOM ZATRPANIM

Pogledajte oko vas, police, veš na podu, zatrpana sofa jastucima, tepih od ćoška do ćoška u svakoj sobi.

Razumemo, imate sve ove stvari kao dekor, jer ste hteli da vaš dom bude udoban i gostoljubiv. Nažalost, time možete postići suprotan efekat, tako što je vaš dom pretrpan i utočište za prašinu. Pogledajte naše slike minimalističkih stanova, nigde nećete videti slojeve i slojeve jastuka, tepiha. Šta više ovi domovi izgledaju veoma čisto, bez previše detalja i sa mnogo otvorenog prostora u enterijeru, a opet su gostoljubivi. Ovaj minimalistički stil bi trebao da se kopira kako bi vaš dom postao manje stresan.

Ali zapamtite, važno je ostaviti neki memento, jer vas oni mogu učiniti da se osećate bolje i zadovoljnije – omiljene knjige, porodične fotografije su savršen dekor, bez obzira na stil. Ako je vaš dom sterilan, može vas učiniti nostalgičnim i tužnim.

JEDNOSTAVNOST I SIMETRIJA

Naši umovi su ponekad smešni i komplikovani. Verovatno nikada u potpunosti nećemo razumeti kako funkcioniše, ali postoje studije koje pokazuju kako mozak reaguje na simetriju, a to je pozitivna reakcija. Naši umovi vole simetriju.

Možda je glupo kada kažemo da će podudaranje stočića sa odgovarajućom lampom učini srećnijima, ali postoji neka iskra u postizanju balansa u vašem enterijeru.

Ovo povezuje naše tvrdnje o minimalizmu – obično su to jednostavni i simetrični dizajni, što znači da će vaš dom postati srećnije mesto. Možda svi mi treba da razmotrimo trajniji minimalistički pristup u našim domovima.

BOJA UTIČE NA NAŠE RASPOLOŽENJE

Većina minimalističkih enterijera imaju jednostavan pristup bojama – svetlo i jednostavno. Primetićete da minimalistički domovi većinom imaju prilično velike prozore koji omogućavaju prirodno svetlo da ulazi. Takođe boje zidova su većinom neutralne, sa štedljivim detaljima crvene ili druge jarke boje. 

Neutralne boje omogućavaju otvoreniji i prozračniji dom. To svakako zvuči kao dom koji će vam podići raspoloženje.

Neutralne, pojednostavljene prostorije dozvoljavaju našem mozgu da gleda na sobu u celini, bez toga da nam oči skaču sa jedne jarke boje na drugu.

Ukoliko želite da dodate pops-boju u vaš dom, onda to uradite na uravnotežen način nagoveštavanjem iste boje kroz celu prostoriju. Na primer: stavite crvene jastučiće na sofu koji će ići uz crvene vaze na vašem stočiću. Možete nabaviti crvene ramove i sl. Važno je da uravnotežite boju po celoj sobi kako vama odgovara.

Ako ste spremni da promenite vaš dom i učinite ga vašim rajem, razmislite o bacanju nekih stvari i odlučite se za minimalistički pristup. To ne znači da morate da se oslobodite svih ličnih predmeta ili da živite u sterilnom domu, to samo znači da uskladite boje i napravite balans, simetriju. 

N.O.

Povezane teme

17.05.2024 Enterijer

Svetlost, prostranost i optimizam: sve zahvaljujući belom enterijeru

Možda zvuči kao najjednostavnije ukrašavanje sobe, ali dobijanje potpuno belog enterijera zapravo predstavlja pravu malu umetnost.

15.05.2024 Enterijer

Jednostavni, funkcionalni i korisni: minimalistički enterijeri

Izvan njegovih čistih linija i nezagušenih prostora, minimalizam se takođe odnosi na funkcionalnost - filozofiju koja promoviše ideju da "manje znači više" ne samo u smislu vizueln...

13.05.2024 Enterijer

Enterijer koji opušta i umiruje

Kreiranje enterijera koji umiruje i opušta je zapravo stvaranje utočišta od svakodnevnih stresova, i to onog koje promoviše opuštanje, obnavljanje energije i osećaj blagostanja.

11.05.2024 Enterijer

Ideje za sivi i beli izgled spavaćih soba

Ovi neutralni tonovi donose sa sobom ne samo estetsku privlačnost već i funkcionalnost, omogućavajući vam da stvorite prostor koji odražava vašu ličnost i stilski senzibilitet.

09.05.2024 Enterijer

Kreiranje životnog prostora koji odražava vašu ličnost i stil

Stvaranje životnog prostora koji je u skladu sa vašom ličnošću i stilom nije samo praćenje najnovijih trendova u uređenju kuće; radi se o stvaranju okruženja koje se čini jedinstve...

07.05.2024 Enterijer

Kreativne ideje za personalizaciju stana bez velikih troškova

Pristupačne ideje za dizajn enterijera ne moraju da budu ograničavajuće, a svakako imaju potencijala da budu i jako kreativne i originalne.

05.05.2024 Enterijer

Moderni i elegantni stanovi u potkrovlju – i razlozi zašto ih volimo

Stanovi u potkrovlju postali su standard u urbanim sredinama. Osim činjenice da su jedino moguće rešenje u već prenatrpanim gradovima, oni su ujedno i savršeno mesto za stvaranje i...

03.05.2024 Enterijer

Nordijski dizajn može učiniti svaki mali stan velikim

Nordijski dizajn stvara prozračan prostor u kome se njegovi stanovnici mogu osećati opušteno, a gosti biti dočekani širokogrudom dobrodošlicom.

01.05.2024 Enterijer

5 saveta za luksuzniji izgled dnevnog boravka bez velikog troška

Sa strateškim planiranjem i pažnjom na detalje, možete transformisati svoj prostor u sofisticirano utočište koje izražava eleganciju bez velikih troškova.

29.04.2024 Enterijer

Trendovi u dizajnu enterijera: da li ih ponekada treba zanemariti?

Iako je primamljivo pratiti najnovije modne trendove, uključivanje elemenata koji održavaju svoju privlačnost tokom godina osigurava da dom ostane funkcionalan i moderan.

27.04.2024 Enterijer

Osvetlite svoj enterijer sa stilom: saveti za stvaranje udobnijeg doma

Bez obzira da li se trenutno bavite uređenjem malog stana ili jednostavno želite da poboljšate prirodno svetlo u svom domu, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da postignete sve...