Za stvaranje ovog enterijera zadužen je originalan izbor nameštaja

Ponekad je dovoljno pogledati kroz prozor nekog doma i shvatiti kako celokupan prostor zahteva transformaciju od glave do pete...

Ili bolje reći – od poda do plafona, kao što je slučaj sa ovim porodičnim stanom koji je pretrpeo silno renoviranje a sve u cilju maksimalnog otvaranja prostora. Ideja je bila stvoriti što prostraniji dnevni boravak kako bi se dobio pogled na zeleni vrt i okolinu, ali i dodatni prodor sunčeve svetlosti kako bi stan izgledao toplije i udobnije. Uklonjeni su postojeći pregradni zidovi i plafon, a istovremeno je stvoreno i mesto za uživanje na prozoru obloženo drvetom i šperpločom.

Za ovaj stan se s punim pravom može reći kako u potpunosti zavisi od nameštaja koji je ugrađen u gotovo sve njegove zidove. Ovo ne samo da je proširilo dnevnu svetlost s prozora već je doprinelo da čitav ovaj ambijent deluje nekako smirenije i opuštenije. Centar doma predstavlja zaobljena struktura koja se okreće unutar zakrivljenog zida, formirajući tako policu za knjige. Sasvim dovoljno za stvaranje omiljenog kutka, posebno ukoliko volite da čitate, zar ne?

A ukoliko ste od onih koji više vole da uživaju u pogledu na božanstvenu prirodu, tu je šperploča postavljena oko prozora koja kao da je rastegnuta kako bi produžila površinu zida i gornje grede. Na ovaj način ona je pametno sakrila postojeći okvir od aluminijuma ali i obezbedila idealan panoramski pogled na okolni pejzaž.

Tako je dizajner maksimalno iskoristio drvene strukture kako bi porodici obezbedio udoban ali i multifunkcionalan dom koji će ih, zahvaljujući ovom elementu, stalno podsećati na neraskidivu vezu sa prirodom.

Izvor: archdaily

Povezane teme