Viktorijanska kuća u predgrađu Dablina dobila odvažan make-over

Stara zdanja predstavljaju poseban izazov prilikom renoviranja.

Pojedini vlasnici žele da se uklone svi tragovi starih vremena iz njih, dok ima i onih koji žele da sačuvaju deo nasleđa. Danas vas vodimo do jedne vrlo neobično preuređene kuće iz viktorijanskog doba kroz koju se protežu akcentni smeli tonovi i elegantni dodiri. Ona se nalazi u predgrađu Dablina, a za njen novi izgled zaslužna je irska dizajnerka Roisin Lafferty, koja je pri obnovi pustila svojoj mašti na volju i ispunila enterijer upečatljivim oblicima i tonovima.

Naime njen zadatak je bio da očuva nasleđe i da nov poboljšan izgled nekada velelepnom zdanju. U kombinaciji sa grafičkim jezikom elegantnih geometrijskih uzoraka i oblika, inspirisanih savremenim proširenjem kreativan pristup dizajnera ne samo da poboljšava neobičan šarm ove istorijske građevine i skladno spaja staro i novo doba, već prezentuje i ličnost vlasnika kroz bogatu kolekciju umetničkih dela.

Objekat je izgrađen davne 1913. godine i može se pohvaliti prelepim ukrasnim elementima poput lukova i plafonskih lajsni, kojima je vraćen sjaj u pogledu nove boje. Upotreba kontrasnih boja zapravo je učinila da se one istaknu, a ne zagube u prostoru. Kroz enterijer se preliva mnoštvo neobičnih tonova od tamnih pastelnih boja, preko žućkastih, teal i sivih nijansi pa sve do boje lavande. Zapravo sve se svodi na raspoloženje koje je dizajnerka htela da istakne u određenoj prostoriji.

Eklektičan niz boja – protežući se od zidova, preko drvene stolarije i gipsanih radova pa sve do tepiha, zavesa i eklektičnog izbora u pogledu nameštaja čini jedinstvenu kohezivnu vizuelnu naraciju. U suprotnosti sa dekorativnim procvatima i klasičnom elegancijom originalnog zdanja proširenja koja su urađena od strane dizajnerke su minimalna i nose u sebi osećaj modernosti. Šperploča je glavni materijal koji se proteže kroz kuhinju i trpezariju pri čemu stvara zanimljivu geometrijsku razigranost.

Da bi se premostio jaz između starijeg izgleda doma i savremenog preuređenja Lafferty je razvila niz geometrijskih obrazaca u vidu trougla koji se nalaze u svakoj prostoriji i daju interes prostoru. Na plafonima i zidovima ovi trouglovi imaju istovremeno dekorativnu i funkcionalnu svrhu.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

 

Povezane teme