Veliki plavi tobogan definisao enterijer savremenog doma

Ko je rekao da su tobogani namenjeni samo deci?

Reflect Architecture studio je odgovorio na poziv svih nas odraslih koji volimo uzbuđenje u pogledu spuštanja niz tobogan. Naime, dizajnerski tim je obnovio kuću mlade porodice koja živi u Torontu u Kanadi, osvetlivši inače minimalistički uređen enterijer bledo-plavim toboganom koji se proteže kroz njeno središte.

Potrebna je velika veština da se tobogan smesti u porodični dom a da pri tom ne oduzima mnogo od njegove estetike. Što je zapravo za nas odrasle kada malo bolje razmislite, jedini razlog zbog kog bi s radošću napuštali kuću zbog odlaska na posao ili silalizi u trpezariju na doručak. Spuštanje toboganom je jedinstveno iskustvo, koje se nikad ne preraste.

Obnovljena kuća nosi naziv Walker a ažurirani raspored u njoj ima za cilj stvaranje otvorenijeg prostora koji odgovara porodičnom načinu života. U isto vreme članovi porodice ostvaruju lakšu komunikaciju jedini sa drugima, a deca imaju više prostora za igru. U samom srcu kuće nalazi se pomenuti uvijeni tobogan koji povezuje prizemlje kuće sa podrumom. On je zapravo dobio svoje mesto u celoj priči sa ciljem da unese prirodno svetlo u ovaj postor i učini da ne deluje previše – podrumski.

Budući da su roditelji preduzetnici u zdravstvenom i wellness prostoru, ono što im je bilo važno pri dizajnu kuće jeste prisustvo karakteristika koje podstiču mentalno i fizičko zdravlje. A obzirom da je gornji sprat namenjen izdavanju i predviđen da bude zasebna celina, tim je trebao od raspoloživog prizemnog i podrumskog dela kuće da stvori komforan prostor za jednu četvoročlanu porodicu.

U novom osvetljenom podrumu nalaze se tri spavaće sobe sa kupatilima i soba za goste. U prizemlju je smeštena glavna spavaća soba koja ima svoje kupatilo. Zajedničke prostorije poput kuhinje, trpezarije i zone za zabavu takođe se nalaze u prizemlju. Dva sprata su povezana drvenim stepeništem koje je svoje mesto našlo uz tobogan. Stepenište je obloženo perforiranom metalnom ogradom i osvetljeno noćnim svetlima integrisanim u plafon.

Takođe pri renoviranju prozori na kući su znatno prošireni a klizna vrata su pronašla svoje mesto u ovoj priči, pri čemu enterijer sada deluje mnogo svetlije i vizuelno prostranije nego ranije. Metalni paneli i drvene rešetke okrenute su ka strani kuće koja gleda na ulicu. Enterijer je ispunjen laganim drvenim teksturama, mermernim pločama i belim zidovima, sa mestimičnim dodirima boja kao u slučaju kuhinjskih ormarića i naravno tobogana.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Dizajn: Reflect Architecture

Povezane teme