Vabi-sabi stil – lepota nesavršenosti

Vabi-sabi je stil enterijera na kom se temelji japanska dizajnerska kultura, a koji je nedavno postao popularan širom sveta.

Koncept ovog stila, kao i njegovu etimologiju, nije lako preneti, a ni objasniti. Termin Vabi u bukvalnom prevodu znači život u skladu sa prirodom, dok bi se Sabi najbolje definisao kroz dve reči: hladnoća i siromaštvo.

Ipak, tokom vekova, ova su se značenja razvijala i evoluirala, te danas isključivo podrazumevaju samo pozitivne konotacije.

Što se samog enterijera tiče, Vabi-sabi se odlikuje trima karakteristikama: Ne postoji ništa potpuno savršeno; Ništa ne traje večno; Ništa nije završeno.

Ove tri tačke najbolje definišu ovaj stil. Drugim rečima, enterijer na prvi pogled deluje asimetrično, hladno, nedovršeno, prisutan je vrlo mali aspekt boja, i slično. Ipak, koliko god se sve činilo loše i nesavršeno, ceo enterijer je u potpunom skladu.

Od boja se konkretno najviše koristi bela i povremeno bež, dok je drvo, kao materijal, sinonim za ovaj stil.

Odlična pogodnost je što dozvoljava upotrebu aksesoara, uz koje nikada ne možete pogrešiti, niti narušiti koncept ovog stila, šta više, sitnim detaljima ćete ga samo dodatno upotpuniti. Ovaj stil se u praksi najčešće kombinuje sa modernim ili savremenim, mada ga možete iskombinovati i uz rustični ili neki drugi koji volite.

Ne morate se plašiti pukotina, rđe ili ogrebotina, jer se upravo u njima krije lepota udobnog životnog, koji Vabi-sabi želi da postigne.

Da biste uredili dom prema ovoj filozofiji, ne morate da pratite trendove, već  možete da se odlučite za rustične predmete ili pak da iz podruma izvučete neki stari i zaboravljeni nameštaj.

Vabi-sabi voli mane, i sve ono što moderan svet doživljava kao nešto staro i ružno, ovaj stil pronalazi nešto posebno i lepo u tome.

S.B.

Photo: Housesdesign.com

Povezane teme