Urbano potkrovlje koje oslikava alpski način života

Stanovi u potkrovlju nose u sebi poseban šarm.

Oni, koliko god prostrani i elegantni bili uvek deluju savršeno ušuškano i prijatno, baš zbog odsustva visokih zidova na pojedinim mestima. Našu pažnju danas privukao je moderan penthaus koji se nalazi u Austriji. Dizajniran od strane Nina Mair Architecture + Design studija, ovaj stan predstavlja urbano potrovlje koje je renoviranjem dobilo potpuno drugačiji izgled. Naime, on obuhvata jedinstven alpski način života.

Enterijer ovog doma oblikovala je topla, pastelna paleta boja pojačana dragocenim prirodnim materijalima poput hrasta, kamena, lana i vunenog tekstila. Takođe ovaj stan je projektovan oko centralnog jezgra koje vlasnicima omogućava korišćenje različitih prostorija u zavisnosti od godišnjeg doma i položaja Sunca. Ova strategija dizajna prikladno hvata i izbegava prirodno svetlo za različite funkcije prostorija, kao što su kuvanje i uživanje u jelima, odmor, rekrecija ili održavanje higijene.

Kuhinja izrađena po meri karakteristična je po radnim površinama i šanku od kamena, kao i po izrazito tamnim ormarićima koji stvaraju savršen kontrast. Drveni podovi uravnotežuju celu priču, dok se bešumno prelivaju i u druge prostorije. Oni se ujedno stapaju sa prirodnim alpskim okruženjem koje se nalazi spolja. Pametno postavljeni prozori unose svežinu u dati prostor i čine da kuhinja deluje veće nego što zapravo jeste.

Kraj trpezarije nalazi se sofa od hrasta presvučena plavom presvlakom koja se i više nego ističe u prostoru kojim vladaju neutralne boje. Prostor spavaće sobe je posebno interesantan sa krovnim prozorom iznad kreveta kroz koji vlasnike bude prvi zraci Sunca, dok se naspram kreveta nalazi veliki plakar po meri od zida do zida.

Kućni radni prostor je savršeno sakriven u okviru kompaknte police. Po potrebi jedan zaslon se spušta i dobija se vrlo funkcionalan prostor za rad. U dnevnoj sobi prisutan je ugao u beloj boji, koji deluje još svetlije i privlačnje zahvaljujući krovnom prozoru koji se nalazi iznad njega. Pastelne mint pločice završavaju priču o ovom domu, udobno smeštene u kupatilu jedinstavne estetike.

Ž.J.

Izvor: Design Milk

Povezane teme