TGV – redizajn enterijera Christian Lacroix

TGV vrhunski vozovi su luksuzni i udobni i svi nude osveženje i dosta prtljažnog prostora, a mnoge enterijere su kreirali poznati dizajneri...

TGV (Train a Grande Vitesse) predstavlja najbrže evropske vozove, koji putuju brzinama do 320km/h i svojom mrežom povezuju sve veće gradove Francuske i Evrope. Istočna TGV linija je međunarodna linija, koja značajno smanjuje vreme putovanja iz Pariza u Strazbur, Miluz, Štutgart, Frankfurt, Bazel i Cirih.

Lacroix je 2006. u saradnji sa Pariskim studijom MBD dizajn, koji se bavi industrijskim dizajnom, specijalizovanim za vozove i tramvaje i firmom Compin, proizvođačem sedišta za javni prevoz od 1902., izabran od strane Francuske železnice da renovira enterijer njihovih brzih vozova. Tokom 5 godina, u svim vozovima na istočnoj liniji TGV, Lacroix i njegov dizajnerski tim, transformišu sivilo dotadašnjih enterijera u ultra moderne, stilizovane enterijere, nalik butik hotelu.

Zahvaljujući jarkim bojama, kao što su neon crvena, svetlo ljubičasta i limun zelena, nema ništa nostalgično u okruglom obliku sedišta ili tečnoj liniji elemenata. Sedišta novog TGV-a su čaure u obliku jajeta, postavljene na stubove koji su poput kičme koja sadrži sve „nerve“: žice, individualno osvetljenje, brojeve sedišta, držače za čaše, korpu za smeće, električnu utičnicu i mehanizam za naginjanje sedišta. Uz sistem sedišta, Lacroix je dao nove ideje za izradu voza koji je više kao hotel, kao što su mirniji restoran vagoni, porodični kutak, mini kancelarijski prostor i bar za druženje.

Zakrivljena ergonomska sedišta - najveća pojedinačna investicija od 51milion € - pluta iznad novog nosećeg sistema. Barovi su ravnomerno raspoređeni duž voza, police za prtljag se nalaze unutar pregrada i postoje novi prostori posvećeni porodici, zona sa kancelarijama, skladište za bicikle, prostor za invalidska kolica sa zvonom koje poziva kontrolora i zona sa automatima za piće i hranu. Radikalna purpurna boja isprekidana nijansama crvene u drugoj klasi – asocira na „porodice i slobodno vreme“, dok preovlađujuća siva sa detaljima boje zelene jabuke u prvoj klasi, kompletira preobražaj u „poslovni prostor“.

„Volim da mislim na ljude koji gledaju brzi voz kako juri preko pejzaža u šarenoj izmaglici. Dizajniram vozove na isti način na koji dizajniram Couture haljine - zbog prizora koji oni stvaraju... Za mene je putovanje kao prolazak kroz ogledalo... Kada sam u vozu ili hotelskoj sobi, ja putujem u svojoj glavi“ - Christian Lacroix

Povezane teme