Svetlost, prostranost i optimizam: sve zahvaljujući belom enterijeru

Monohromatski prostori su i dalje popularan trend kada je dizajn enterijera u pitanju, no da li potpuno bela boja unutar jednog doma može zadovoljiti ove “modne” standarde?

Možda zvuči kao najjednostavnije ukrašavanje sobe, ali dobijanje potpuno belog enterijera zapravo predstavlja pravu malu umetnost. Mešavina belih tonova (poput mlečnih i hladno belih, ledenih nijansi) može delovati prilično harmonično ali samo onda kada je pravilno kombinovana sa ostalim materijalima kao što je pod, nameštaj ali i ostatak kućnog dekora.

Odabir pravog nameštaja i ukrasnih predmeta u nekoliko tonskih varijacija predstavlja ključ za to da se beli kućni enterijer učini toplim i udobnim a ne oštrim i sterilnim. Pitanje koje se samo nameće glasi: koja je bela boja prava? Međutim, odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan i najčešće glasi: zavisi od toga šta uopšte želite postići. Primera radi, nije nikakva tajna da upotreba mlečno bele boje u kući može sakriti nedostatke na starim zidovima ali i učiniti da prostori (poput manje kuhinje) postanu vizualno veći i prostraniji.

S druge strane, ledeno bela biće odličan izbor za sve one male i mračne dnevne sobe koje deluju umorno i beživotno. Uz pravu kombinaciju sa staklom, i prozorima od poda do plafona, beli zidovi su garancija da će sunčeva svetlost dospeti i u najzabačenije kutke prostorije.

Hladne bele boje izgledaju oštro i doslovno hladno, pa je čuveno njihovo korišćenje u predelima u kojima ljudi osećaju potrebu da se ohlade (setite se samo fasade kuća na Santoriniju). S druge strane, tople bele nijanse najčešće srećemo u seoskom i takozvanom rustičnom stilu uređenja enterijera, gde se savršeno stapaju sa bogatim drvenim završnim obradama.

Prednost bele boje je njena laka kombinacija sa ostalim nijansama. Miks bele i crne ili sive boje dodaće osećaju savremenosti i elegancije. Mešanje sa smeđom ili bež bojom načiniće dom toplijim i mekanijim, dok će zeleni i plavi miks omogućiti da sve deluje tradicionalnije i šarmantnije.

Naš današnji predlog je dom koji je pametno iskoristio belu i to na milion načina. Bilo da se radi o prostranoj dnevnoj sobi sa belom bibliotekom i belim nameštajem, ili je reč o kuhinji kojom preovladavaju radne površine od belog mermera – sve je uređeno tako da naglasi svetlost, prostranost ali i optimizam.

Izvor: collarte.co

Povezane teme