Spajanje stana sa podrumom stvorilo živopisan moderan dom u centru grada

Naša prva asocijacija na moderan dom jeste mogućnost stvaranja takvog životnog prostora koji će spojiti praktičnost, inovativnost, originalnost i estetske kriterijume domaćina.

Bez obzira na to koja je vaša definicija modernog stana, rešili smo da sa vama podelimo jedan zanimljiv primerak istog koji nam dolazi pravo iz Velike Britanije. Poenta priče jeste da su se domaćini odvažilii na ovakav jedan korak nakon što su odlučili da spoje svoj postojeći dom sa odvojenim podrumskim stanom koji se (sasvim logično) nalazio ispod njega.

Povezivanja nikada nisu laka stvar a posebno je teško izvesti stvaranje zasebnih kutaka ispunjenih dovoljnom količinom svetlosti i to na sva tri nivoa. Zato su arhitekte posegle za trikom u vidu svojevrsnih odsečenih otvora koji su omogućili prirodnom svetlu da slobodno teče između prostora. Na ovaj način zadržane su originalne karakteristike zgrade ali je unutrašnjost dobila sasvim drugačiju, modernu adaptaciju.

Čelične grede obojene su jarkom žutom i plavom bojom, a akcenat je stavljen i na prirodno drvo koje se obilno koristilo na ormanima i drvenim podovima. To ne samo da je doprinelo osećaju tradicionalne atmosfere, već je i vizuelno doprinelo stvaranju raskošnijeg i toplijeg ambijenta.

Ormarići po meri nastavljaju se u prostor za sedenje gde domaćini mogu čitati i slušati muziku uživajući pritom u pogledu na baštu. Dodatno, police se mogu iskoristiti i kao prostori za skladištenje onda kada je to potrebno.

A da se zaista mislilo o svakom mogućem detalju, govori nam i to da su dizajneri vodili računa i o porodičnom psu koji je takođe dobio svoje parče prostora u vidu ogradice postavljene na dnu stepeništa. Tu je i stakleni produžetak bez okvira koji se može iskoristiti kao zadnji ulaz, ali i kao dodatna zelena površina za odmor i relaksaciju.

Povezane teme