Skulpturalni minimalistički stan inspirisan protokom vremena

Minimalistički stil uređenja ne prestaje da privlači pažnju pre svega zbog svoje mogućnosti menjanja i prilagođavanja vremenu u kom se prisutan.

Stan do kog vas danas vodimo izveden je izborom vrlo dopadljivih materijala kako bi u svom skulpturalnom minimalističkom stilu delovao još privlačnije. Najzanimljivije u celoj priči je ime koje nosi, a koje glasi "Protok Vremena".

Sa sedištem u Šangaju, delo studija Waterfrom Design zamišljeno je kao arhitektonski izraz protoka vremena. Enterijer ovog stana sadrži bogatu paletu prirodnih materijala, koji mu daju vrlo atraktivan izgled. Ovaj dom je dizajniran tako da graciozno tokom vremena stari, pri čemu svaki od materijala koji je korišćen u enterijeru dokumentuje protok vremena u svom tempu i intenzitetu.

Pored minimalističkog pristupa, enterijer odlikuje i eklektična paleta prirodnih materijala kao što su italijanski crni terrazzo i masivno drvo bukve. Stan sadrži prozore koji dosežu plafon sa poda, što dnevni boravak i trpezariju čini vrlo svetlima. Terrazzo podovi i valoviti beli plafoni uspostavljaju ravnotežu u enterijeru koji deluje vrlo prostrano. Unutrašnjost je oplemenjena polu-prozirnim geometrijskim drvenim letvicama i perforiranim tamnim panelima od titanijuma koji prekrivaju kuhinjske ormariće. Sliku nadopunjuju skulpturalni komadi nameštaja koji deluju vrlo elegantno i privlačno.

Isti dizajnerski jezik je primenjen i u pogledu uređenja spavaćih soba, kroz koje se proteže minimalizam i suprotstavljeni materijali. U glavnoj spavaćoj sobi tamni pod od tvrdog drveta uravnotežen je svetlim tonovima bukovih zidnih obloga i glatkim sivim terrazzo površinama u kupatilu. Stakleni zid odvaja kupatilski prostor od kućne kancelarije na koju se nastavlja prozračna spavaća soba.

Podovi od tvrdog drveta takođe se koriste i u drugoj spavaćoj sobi, ali u ovom slučaju grubu tamnu teksturu stvaraju dva zida od crvene opeke i belo obojeni plutajući cipelarnik, napravljen od perforiranih metalnih ploča. Dizajnirana kao pregrada između spavaće sobe i garderobera, struktura smešta vlasnikovu opsežnu kolekciju obuće za trening na mesto svedoka o majstorskom spajanju estetike i funkcionalnosti ovog projekta. Osim toga ona obeležava protok vremena u prostoru kako kolekcija eksponencijalno raste.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme