Sirov beton i prirodno drvo stvorili izvrsno gradsko utočište u Riju

Stvaranje zelene oaze i tihog utočišta u urbanom okruženju, nije lako postiću uz neprestanu žurbu i buku unaokolo.

Međutim BC Architects dizajn studio u Rio de Žaneiru uspeo je da stvori jedan takav – Urban Refuge, stan koji obiluje zelenilom i drvenim elementima. Sa dnevnim boravkom otvorenog plana, ovaj stan kroz koji se proteže sirov beton na plafonu i prirodno drvo na svakom koraku predstavlja istinski beg od vreve i gužve savremenog grada.

Čini se da je čitava unutrašnjost doma u svakom trenutku povezana sa otvorenim prostorom jer je staklena ograda jedino što deli enterijer od spoljnog sveta, kada se žalzine od poda do plafona pomere u stranu. Predivan pejzaž koji se vidi kroz staklo navodi vlasnike da se poistovete sa prirodom. Kuhinja u drvetu oblikuje zaleđe, dok centralnim delom dnevnog boravka vlada smaragdno zeleni kauč.

Kroz dom se vidi briljantna mešavina betona i drveta, oplemenjena minimalizmom koji deluje sofisticirano. Prilagođene police i ormari od drveta imaju najviše uticaj na kuhinjski prostor, dnevnu i spavaću sobu. Smele boje u ovom prostoru svedene su na minimum, tek toliko da osveže enterijer. Klizna vrata povezuju dnevni boravak sa spavaćom sobom, dok sive površine i obilje prirodnog svetla daju završnu reč u celoj priči.

Stan deluje prirodno sveže i vrlo prozračno.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Povezane teme