Savremeni stan u Brazilu otvorenog koncepta uređenja

Afiniteti po pitanju uređenja prostora svakog od nas su različiti.

Oni variraju u pogledu stila, boja, dekoracije i samog koncepta otvorenosti prostora. Dok pojedinci vole zatvorenije i ograničenije prostore, ima i onih koji teže prozračnosti i otvorenosti.

Jedan savremeni stan u Brazilu je nedavno renoviran i doživeo je pri tom neverovatnu transformaciju. Oslanjanjem na savremeni princip uređenja i dekora, on je postao daleko fukncionalniji i otvoreniji, izgledajući pri tom hladnije i smelije.

Na samom početku redizajna prostora, vlasnici su timu dizajnera dali jasan zadatak. Želeli su da sačuvaju elemente i karakteristike stana u kojima su do tad uživali, menjajući i prilagođavajući istovremeno one u kojima nisu. 

Stan se prostire na oko 104 kvadrata, koje su dizajneri podelili u dva glavna dela. Kreirali su društveni prostor koji sadrži dnevnu sobu, kuhinju i trpezariju, kao i intimni deo u kom je spavaća soba, dečija soba i kancelarija koja se po potrebi može pretvoriti u sobu za goste.

Prvobitno, dnevna soba je imala tlocrt u obliku slova L, koji nije sledio smernice novog dizajna. Vlasnici su želeli otvoren raspored kuhinje, kao i veliki balkon. Dizajneri su napravili potrebne transformacije i stvorili pravougaoni prostor, smanjujući veličinu jedne od spavaćih soba. Takođe su integrisali sve društvene oblasti u jedan linearni prostor i stvorili multifunkcionalan komad nameštaja koji ih sve vizuelno povezuje.

Ormar preko cele jedne strane zida služi kao oslonac za trpezarijski sto, prostor na kom se nalazi Tv i kao garderober u hodniku. Veliki prozorski okviri u kuhinji dozvoljavaju obilju svetlosti da uđe u stan, naglašavajući pastelnu paletu boju iskorišćenu u njoj. Staklena vrata razdvajaju dnevnu sobu od kuhinje, na vrlo suptilan način bez narušavanja sklada u prostoru.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Enterijer

Povezane teme