Savremeni stan koji se može transformisati

Ovaj savremeni stan, veoma lako se može pretvoriti u potkrovlje, uz pomoć pomeranja svih particija prostora, kako bi dobio novu dimenziju prozračnosti i prostranosti…

Stan koji meri osamdeset pet kvadrata, nastao je kao delo izraelskog studija Milic Harel Architects, a iz njega se pruža pogled na mali park, u samom centru Tel Aviva. Prethodni raspored prostorija u ovom stanu učinio ga je previše mračnim i klaustrofobičnim zbog prevelikog broja particionih zidova i dramatične metar visoke betonske grede u sredini prostora. Stan je renoviran, kako bi bolje služio svom vlasniku, koji je želeo da unese predivnu prirodu koja ga okružuje u svoj enterijer i omogući maksimalnoj količini prirodne svetlosti da prodre u njegov prostor.

Prva akcija koja je morala biti urađena prilikom renoviranja ovog stana bila je pronalaženje načina za skraćivanje grede smeštene u centralnom delu stana – kako bi to postigli, dve čelične grede u obliku slova U su dizajnirane, kako bi obmotale postojeću betonsku gredu i smanjile njenu veličinu za polovinu. Arhitekte su odlučile da zadrže sirovi strukturalni gest kao deo svog dizajna, kako bi na neki način asocirao na ličnost koju je ovaj stan prethodno imao. Deset polutransparentnih panela je kreirano kako bi se definisale privatne i zajedničke sekcije stana, dok istovremeno horizontalno dele stan na dva dela – u jednoj polovini nalazi se ulazni hodnik, kuhinja i dnevna soba, dok je druga polovina rezervisana za spavaću sobu, dva kupatila i radnu sobu.

Ovaj stan se može pretvoriti u loft uz pomoć dva jednostavna pokreta – paneli koji su sada njegov deo lako se otvaraju, poput harmonike, a idu sa plafona i ne dodiruju betonski pod, koji je uniformisan u čitavom stanu. Ovi paneli napravljeni su od plastične mreže koja nas asocira na saće, a kreira predivni osećaj bez granica, dozvoljavajući prirodnoj svetlosti da uđe u enterijer, kroz unikatni oblik koji dodiruje svaki deo prostora. Uveče, kada su zatvoreni, particioni zidovi postaju veliki izvor svetlosti, koji maksimalno ulepšava ambijent dnevne sobe.

N.Đ.

Izvor Digs Digs

 

Povezane teme