Savremena obnova doma u Arhusu sa uglađenim industrijskim dodirima

Stanovi koji se nalaze u potkrovlju često predstavljaju teška mesta za renoviranje.

Posebno je izazovno pretvaranje takvih prostora u vedre i osvetljene. U većini slučajeva ovakvi stanovi bivaju kombinacija savremenog stila i neutralne šeme boja čiji je cilj eliminacija mračnih delova. Ovakav pristup je praktičan, ali pomalo već i istrošen.

S druge strane stanovi u potkrovlju su često kvadraturno vrlo ograničeni. Samim tim sve unutrašnje pregrade imaju tendenciju sa stvore dodatni nepotrebni haos. Jedna stan u Arhasu u Danskoj je međutim dobio vrlo zanimljiv preobražaj, pri čemu je posegnuto za industrijskim dodirima pri njegovom renoviranju. Pod palicom HJ Arkitekter studija potkrovni prostor je kompletno preuređen i sada prikazuje različite teksture u vrlo zanimljivom modernom industrijskom stilu.

Dnevna soba je uređena na vrlo jednostavan način i sa minimalnom količinom nameštaja i dodataka. Beli zidovi čine njenu pozadinu, a veliki prozori unose u prostor obilje prirodne svetlosti. Jedna od najvidljivijih karakteristika ovog urbanog životnog prostora je upotreba drvenih greda na plafonu koje dodaju toplinu prostoru i ističu njegovu industrijsku privlačnost. Ovi detalji zajedno sa izloženim betonskim delovima zidova, podsećaju na nekadašnji izgled stana kom je na ovaj način odata počast.

Posebno pametno osmišljen detalj je trpezarijski sto koji se nalazi do dnevnog boravka, a koji okružuju tamne stolice. On je istovremeno sto za ručavanje ali i radni sto. U dnevnom boravku polica za knjige na više nivoa dodaje boju i teksturu inače vrlo neutralnom okruženju. Zidovi od opeke prefarbani u belo i tragovi zelenila u prostoru osvežavaju na suptilan način ovaj dom, donoseći mu preko potreban interes.

Takođe pri uređenju ovog jedinstvenog stana u potkrovlju, izazov je bio pronaći odgovarajuću boju sivih pločica za kupatilo, koja ga neće previše zatvoriti i učiniti skučenim.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Povezane teme